ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Π. Θεοδωράκης: Και προ κρίσης είχαμε 200 εισαγωγές τον μήνα στο Δαφνί

Την ανάγκη να προχωρήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ώστε να σβήσει δια παντός το κοινωνικό στίγμα και τα χρόνια περιστατικά να κατευθυνθούν στις ψυχιατρικές κλινικές του ΕΣΥ, επισημαίνει στο onMed, ο διοικητής των δύο ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαείτιο κ. Παύλος Θεοδωράκης.

Π. Θεοδωράκης: Και προ κρίσης είχαμε 200 εισαγωγές τον μήνα στο Δαφνί

Αφορμή για τη δήλωση αυτή αποτέλεσε το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που αναφέρεται στην αύξηση των εισαγωγών στο ΨΝΑ Δαφνί λόγω κρίσης. Ειδικότερα, το δημοσίευμα έκανε λόγο για 200 εισαγωγές τον μήνα στο Δαφνί, εξαιτίας της ύφεσης που βιώνουν οι Έλληνες.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η πραγματική διάσταση των δεδομένων και να αποσβεσθεί η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης, που συστηματικά κάποιοι καλλιεργούν σε βάρος του Έλληνα πολίτη -όπως και με τις αυτοκτονίες, πριν λίγο καιρό, έτσι και με τις ψυχιατρικές νοσηλείες σήμερα- ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

1) 200 εισαγωγές τον μήνα, όπως αναφέρει ο τίτλος του άρθρου πραγματοποιούνταν στο Δαφνί και την πενταετία πρo της κρίσης, άρα άνθρακας ο θησαυρός περί αύξησης των εισαγωγών λόγω κρίσης. Και πριν την κρίση και σήμερα, οι εισαγωγές ανέρχονται περίπου σε 180 με 200, σημειώνει.

2) Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο Δαφνί από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, ήταν πάντοτε άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Δυστυχώς, πολλοί θεωρούσαν τους ψυχικά ασθενείς ως μιάσματα και όχι ανθρώπους της διπλανής πόρτας, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο ορισμός του κοινωνικού στίγματος και λυπούμεθα πραγματικά που κάποιοι το διαιωνίζουν.

3) Όσον αφορά, δε, τα στοιχεία που επικαλείται ως αποκλειστικά το δημοσίευμα, σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα από όλους, εδώ και έξι μήνες, στην ηλεκτρονική σελίδα του ΨΝΑ, www.psyhat.gr.

Η ψυχική υγεία, καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν προσφέρεται για πρόσκαιρα μικροπολιτικά και μικροκομματικά οφέλη. Όποιοι το κάνουν αυτό, προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Όταν ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σημειώνει, όλα αυτά τα δημοσιεύματα θα αποτελούν παρελθόν. Διότι οι ψυχικά ασθενείς χρειάζονται όλη μας την υποστήριξη και λεπτούς χειρισμούς από όλους.

Διαβάστε ακόμη:

Τα απόνερα της κρίσης είναι μπροστά μας: Αύξηση στα καρδιαγγειακά νοσήματα 5 χρόνια μετά την ύφεση

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στις εφημερίες των ψυχιατρικών νοσοκομείων