ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Καταστροφική η οικονομική κρίση και για την ψυχική υγεία των Ελλήνων

Σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχκή υγεία των Ελλήνων φαίνεται πως έχει η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη ανεργία, που συνεχώς βαίνει αυξανόμενη.

Καταστροφική η οικονομική κρίση και για την ψυχική υγεία των Ελλήνων

Με δεδομένα, μάλιστα, την περικοπή των εισοδημάτων -για όσους «προνομιούχους» έχουν ακόμη εργασία- και τις κοινωνικές παροχές να είναι, επί της ουσίας, ανύπαρκτες ελέω μνημονίου, όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιστημόνων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή αύξηση των ψυχικών διαταραχών και τις επιπτώσεις τους.

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, είναι ενδεικτικά της κατάστασης, καθώς προκύπτει αύξηση στις κλήσεις σε γραμμές ψυχολογικής στήριξης, με θεματολογία σχετική με οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες στον τομέα της εργασίας.

Ενδεικτικά, το 27% των κλήσεων για παροχή ψυχολογικής βοήθειας αφορά στην οικονομική κρίση, την ανεργία και τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό τομέα.

Μάλιστα, από τα στοιχεία της «Γραμμής Βοήθειας» προκύπτει ότι η οικονομική κρίση πλήττει σε ψυχολογικό επίπεδο περισσότερο τους άνδρες, σε ποσοστό 65% και ειδικότερα την πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα, 30 έως 45 ετών.

Ωστόσο, και τα άτομα νεότερης ηλικίας, 18 έως 30 ετών φαίνεται πως βιώνουν με έντονο άγχος την έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί ψυχικής υγείας, σχολιάζοντας τα στοιχεία, υπενθυμίζουν με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών στην χώρα μας έχει αυξηθεί την τελευταία τετραετία, κυρίως λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», καταδεικνύει ότι για κάθε 1% αύξηση της ανεργίας στις χώρες της ΕΕ, σημειώνεται 0,79% αύξηση στις αυτοκτονίες ατόμων κάτω των 65 ετών και ίδιο ποσοστό αύξησης στις ανθρωποκτονίες.

Επίσης, κάθε 3% αύξηση των επιπέδων ανεργίας, φαίνεται πως προκαλεί αύξηση 28% στους θανάτους, εξαιτίας κατάχρησης αλκοόλ.

Και όλα αυτά την ώρα που οι δομές υγείας φαίνεται πως «νοσούν» χειρότερα από τους Έλληνες, καθώς δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία τους και την εξασφάλιση στοιχειωδών υπηρεσιών για τους πολίτες.