ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κρίση βλάπτει την ψυχική υγεία αλλά δεν μειώνει απαραιτήτως το προσδόκιμο ζωής

Η οικονομική ύφεση είναι επιβλαβής για την υγεία, κυρίως την ψυχική, ενώ για τη σωματική υγεία η «ετυμηγορία» είναι πιο αβέβαιη, καθώς το προσδόκιμο ζωής μπορεί ακόμη και να αυξηθεί παρά την κρίση ή ίσως και εξαιτίας της, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς.

Η κρίση βλάπτει την ψυχική υγεία αλλά δεν μειώνει απαραιτήτως το προσδόκιμο ζωής

Η μελέτη είναι η πρώτη που προχωρά συστηματικά σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων των έως τώρα ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των ανθρώπων.

Μια σημαντική διαπίστωση –που γίνεται επίσης για πρώτη φορά– είναι ότι, για διάφορους λόγους, σχεδόν όλες (συνολικά το 96%) οι σχετικές μελέτες χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό μεροληψίας, συνεπώς τα συμπεράσματά τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με σχετική επιφύλαξη. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές ζητούν να υπάρξουν περισσότερες και κυρίως καλύτερες εμπειρικές μελέτες πάνω στο ζήτημα.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης (αναγνωρισμένος διεθνώς ειδικός πάνω στην αξιολόγηση άλλων επιστημονικών μελετών) και η δρ Χαριτίνη Σταυροπούλου της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, έβαλαν στο μικροσκόπιό τους 41 έρευνες, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν την Ισπανία (δέκα), την Ελλάδα (εννέα) και τη Βρετανία (επτά), καλύπτοντας τα χρόνια της κρίσης (2008-2015).

bigstock Sinking euro ship with a flag 94281401

Η αξιολόγηση όλων αυτών των μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρίση αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά αυτοκτονιών, ιδίως μεταξύ των ανδρών (κυρίως των ανέργων), αλλά ανάλογη αύξηση δεν παρατηρείται στις αυτοκτονίες των γυναικών. Εξάλλου, η κρίση συνδέεται με αύξηση των ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, ιδίως στις γυναίκες.

Από την άλλη όμως, διαφαίνεται μια διαφορετική εικόνα αναφορικά με τη θνησιμότητα, η οποία δεν επηρεάζεται ή ακόμη και μειώνεται στα χρόνια της κρίσης. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε επίσης κατά την μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ των ετών 1929-39, όταν το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε, αλλά δεν συνέβη στη μετακομμουνιστική Ρωσία της περιόδου 1989-94, όταν το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η θετική εξέλιξη (μείωση πρόωρης θνησιμότητας) πιθανώς οφείλεται στο ότι, λόγω της οικονομικής στενότητας, οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν πιο λιτά και –τελικά– πιο υγιεινά.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ύφεση εντείνει τις ανισότητες και επιδρά πιο αρνητικά στην υγεία των μεταναστών, ιδίως των παράτυπων που δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση. Η υγεία τους επιδεινώνεται περισσότερο σε σχέση με την υγεία των ντόπιων στη διάρκεια της ύφεσης.

Διαβάστε επίσης:

Η οικονομική κρίση έφερε περισσότερους θανάτους από καρκίνο

Μεγάλη αύξηση κατάθλιψης και αυτοκτονιών λόγω κρίσης

Η κρίση πλήττει σοβαρά την υγεία των Ελλήνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ