ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γνωρίστε τον πραγματικό Πήτερ Παν!

Ο 14χρονος Μεξικανός αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει, με αποτέλεσμα να έχει πάρει δραστικά μέτρα ενάντια στην ίδια τη Φύση και τη σωματική του ανάπτυξη. Έχει σταματήσει να τρώει, σκύβει για να φαίνεται πιο μικρόσωμος και αλλάζει τη φωνή του για να ακούγεται πιο παιδική.

Γνωρίστε τον πραγματικό Πήτερ Παν!

Ο έφηβος δεν πάσχει από το λεγόμενο Σύνδρομο του Πήτερ Παν αλλά από μια αλλόκοτη φοβία που ξεκίνησε να εκδηλώνεται στα δώδεκά του χρόνια.

Σχετική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Case Reports in Psychiatry, όπου οι ειδικοί αναλύουν τι είναι η γηρασκοφοβία, μελετώντας το παράδειγμα του νεαρού Μεξικανού.

Όταν το αγόρι συνειδητοποίησε ότι τα θρεπτικά συστατικά των τροφών τον κάνουν να αναπτύσσεται σωματικά, σταμάτησε να τρώει και κατέληξε να χάσει περισσότερα από 12 κιλά.

Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Νουέβο Λεόν στο βόρειο Μεξικό έδωσαν διάγνωση για γηρασκοφοβία, δηλαδή ακατανίκητο φόβο απέναντι στο πέρασμα του χρόνου και την επακόλουθη γήρανση.

Σημειώνουν πως ο νεαρός «νιώθει πως η σωματική του ανάπτυξη αποτελεί απειλή, σε σημείο που έχει υιοθετήσει ακραίες τακτικές για να αναστείλει ή να κρύψει την ανάπτυξη».

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως όταν παρατηρεί επάνω του μια αλλαγή που υποδεικνύει ότι μεγαλώνει, κατακλύζεται από φόβο και ανησυχία. Έχει μάλιστα σκεφτεί να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις για να κρύψει τις αλλαγές και έκανε εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο για να βρει ένα τρόπο να εμποδίζει τον οργανισμό του να εκσπερματίζει.

Εάν κάποιος του πει ότι ψήλωσε ή ότι μεγάλωσε, ταράζεται πάρα πολύ και βάζει τα κλάματα.

Οι ψυχίατροι που έκαναν την αξιολόγηση σημειώνουν πως ο νεαρός έχει ιστορικό για άγχος αποχωρισμού, το οποίο ξεκίνησε περίπου όταν ήταν πέντε ετών. Επίσης, ανακάλυψαν πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από έναν γείτονά του όταν ήταν έξι ετών και είχε πέσει επανειλημμένα θύμα εκφοβισμού.

Οι παράγοντες αυτοί συνέβαλαν στην εκδήλωση άγχους και κατάθλιψης και ώθησαν το αγόρι να εστιάζει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εξωτερικής του εμφάνισης.

Αυτός, από την πλευρά του, δηλώνει πως οι απαιτήσεις της ενήλικης ζωής, όπως η δημιουργία σχέσεων με το άλλο φύλο, οι ευθύνες και η οικονομική ανεξαρτησία, είναι υπερβολικές.

Παράλληλα, πιστεύει ότι όσο περνούν τα χρόνια είναι πιο πιθανό να αρρωστήσει και να πεθάνει και η σκέψη αυτή τον φορτίζει συναισθηματικά.

Αν και η επίσημη διάγνωση δείχνει γηρασκοφοβία, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η περίπτωση του 14χρονου ίσως μπορεί να καταταχθεί στην κατηγορία της διαταραχής σωματικής δυσμορφίας ή της διαταραχής ταυτότητας φύλου.

Η διαταραχή ταυτότητας φύλου αφορά στην αδυναμία του ατόμου να ταυτιστεί με το φύλο στο οποίο ανήκει βιολογικά και φοβάται την έλευση της εφηβείας επειδή δεν αναγνωρίζει το σώμα του που αλλάζει.

Σχετικά άρθρα:

Εσείς γνωρίζετε τι είναι το Σύνδρομο του Πήτερ Παν;
Γνωρίστε την πραγματική Ωραία Κοιμωμένη
Γνωρίστε την πραγματική Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων!
Οι 20 πιο παράλογες φοβίες σε ένα μόνο βίντεο!