ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα μάτια «προδίδουν» τη σχιζοφρένεια σε αρχικό στάδιο

Πρώιμες ενδείξεις για τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας ή για την εξέλιξη της ψυχικής νόσου μπορούν να εντοπιστούν στα μάτια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Schizophrenia Research: Cognition.

Τα μάτια «προδίδουν» τη σχιζοφρένεια σε αρχικό στάδιο

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη υπάρχοντα σημαντικό όγκο δεδομένων που αφορούν στη σχέση σχιζοφρένειας και οφθαλμολογικών διαταραχών. Ενδεικτικά, μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2011 στην επιθεώρηση Schizophrenia Bulletin είχε υποδείξει ότι αρκετοί ασθενείς με σχιζοφρένεια παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη αντίληψη της κίνησης, δηλαδή αδυνατούν να διακρίνουν την ταχύτητα με την οποία κινείται ένα αντικείμενο ή να επεξεργαστούν σύνθετες πληροφορίες που αφορούν στην κίνηση.

Αν και οι διαταραχές επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών είναι συνήθεις σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, παρέμενε ασαφές κατά πόσο πηγάζουν από τα μάτια ή από τον εγκέφαλο. Προκειμένου να διαλευκάνουν το τοπίο, Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς και τη σχέση αυτών με διαταραχές της αντίληψης και γνωστικής επεξεργασίας που συνδέονται με τη σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου 170 παλαιότερες μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δομικές και λειτουργικές διαταραχές του ματιού συμβάλλουν στην αρχική εκδήλωση της ψυχικής νόσου. Μια τέτοια διαταραχή είναι η διεύρυνση των μικρών αιμοφόρων αγγείων του ματιού, η στένωση της ίνας του νεύρου του αμφιβληστροειδούς και η μη φυσιολογική ανταπόκριση των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς στο φως.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι δεν εντοπίστηκαν περιστατικά σχιζοφρένειας σε άτομα που γεννήθηκαν με απώλεια όρασης (συγγενής τύφλωση), με τους ερευνητές να συμπεραίνουν βάσει αυτού ότι η τύφλωση μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στην εκδήλωση της σχιζοφρένειας.

Ο αμφιβληστροειδής αναπτύσσεται από τον ίδιο ιστό που αναπτύσσεται και ο εγκέφαλος, εξηγεί ο Δρ Ρίτσαρντ Ρόζεν, ένας εκ των βασικών συντακτών της μελέτης, οπότε οι μεταβολές στον αμφιβληστροειδή πιθανώς αντανακλούν τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στα παιδιά, τέτοιου είδους μεταβολές είναι πιθανό να υποδείξουν αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας στη μετέπειτα ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες συμπεριφορές προϊδεάζουν για απόπειρα αυτοκτονίας
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός εν δυνάμει συζυγοκτόνου
Τεστ προσωπικότητας: Είσαι εσωστρεφής ή «κρυφός» ναρκισσιστής;