ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Βρήκαν το γονίδιο που προκαλεί την κρίση πανικού

Η κρίση πανικούανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τονκόσμο.

Βρήκαν το γονίδιο που προκαλεί την κρίση πανικού

Η κρίση πανικούανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τονκόσμο.

Τώρα, μια νέαμελέτη φέρνει στο φως τον βασικό «υπαίτιο» για την κρίση πανικού. Πρόκειται γιατο γονίδιο NTRK3, το οποίο κάνει τον άνθρωπο ιδιαίτερα επιρρεπή στην αγχώδηδιαταραχή.

Ερευνητές από τοΚέντρο Γονιδιακής Συστηματοποίησης (CRG) στη Βαρκελώνη κατάφεραν να εντοπίσουντον ακριβή μηχανισμό που πυροδοτεί τις αναμνήσεις του φόβου στον εγκέφαλο. Αυτήη ανακάλυψη θα βοηθήσει ώστε να βρεθούν αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Ήταν γνωστό ότι ηδιαταραχή έχει νευρολογική και γονιδιακή βάση όμως δεν ήταν σαφές ποια ακριβώςγονίδια συμβάλλουν στην εκδήλωση της κρίσης πανικού.

Τώρα, για πρώτηφορά οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το υπεύθυνο γονίδιο, το οποίοονομάζεται NTRK3. Το γονίδιο αυτόκωδικοποιεί μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την καλήλειτουργία των νευρώνων και τη δημιουργία συνδετικών δεσμών μεταξύ των νεύρων.

Το NTRK3 αυξάνει τηγενετική προδιάθεση του ατόμου στην εκδήλωση κρίσης πανικού. Η απορύθμιση τουγονιδίου επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία τουσυστήματος που σχετίζεται με ο φόβο. Συγκεκριμένα, το σύστημα αυτόεπεξεργάζεται τα ερεθίσματα του φόβου και κάνει το άτομο να υπερεκτιμά τονεπερχόμενο κίνδυνο. Έτσι, εντείνεται το αίσθημα του φόβου και οι αντίστοιχεςπληροφορίες αποθηκεύονται και παραμένουν για πολύ καιρό στη μνήμη.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στοεπιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience .