ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το Facebook επηρεάζει αρνητικά την αυτοεικόνα

Η έντονη επιθυμίατων νεαρών κοριτσιών για αποδοχή μέσω του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου μπορείνα πυροδοτήσει την εμμονή με την απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το Facebook επηρεάζει αρνητικά την αυτοεικόνα

Η έντονη επιθυμίατων νεαρών κοριτσιών για αποδοχή μέσω του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου μπορείνα πυροδοτήσει την εμμονή με την απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι έφηβες πουαφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια σε δραστηριότητες στο Facebook, προβάλλοντας και σχολιάζονταςφωτογραφίες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα κακήςαυτοεικόνας και μειωμένης αυτοπεποίθησης, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η ταχύτατηεξάπλωση του Facebook έχειφέρει την επανάσταση στην επικοινωνία αλλά και στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμετον εαυτό μας. Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν το δίκτυο ώστε να αξιολογήσουν τηνεμφάνισή τους και βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους στην ανταπόκριση άλλων χρηστώνστις φωτογραφίες τους.

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησετο Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ είχε σαν στόχο να αναλύσει πώς το Facebook επηρεάζει την εικόνα σώματος σε άτομαηλικίας 16-40 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες απάντησαν ότι τοκοινωνικό δίκτυο τους παρείχε μια σαφή εικόνα για το σώμα και το βάρος τους,ενώ αντίστοιχο ποσοστό δήλωσε πως θα ήθελε να μοιάζει εμφανισιακά σε κάποιοφίλο ή γνωστό με βάση τις αναρτημένες φωτογραφίες.

Τα αποτελέσματαέδειξαν ότι η συνεχής προβολή και ανταλλαγή φωτογραφικού υλικού μέσω του Facebook μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγείακαι την ψυχολογική κατάσταση των εφήβων που αφιερώνουν πολύ χρόνο σεδραστηριότητες σχετικές με το δίκτυο.

Στη νέα μελέτη, ηοποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, andSocial Networking, μια ομάδα ερευνητών αναζήτησε τα χαρακτηριστικά του Facebook που σχετίζονται με την εικόνα σώματος στουςεφήβους.

Τα ευρήματααποκάλυψαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούντο Facebook και αυτών που δενασχολούνται με τα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα, πολλά κορίτσια ασκούν αυστηρήκριτική στην εξωτερική τους εμφάνιση λόγω όσων προβάλλονται στο δίκτυο.