ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα 4 βήματα της ψυχικής ηρεμίας των παιδιών στο σπίτι

Τα παιδιά χρειάζονται ενδιαφέρον, όρια, αγαπούν την εξουσία και απεχθάνονται την ένταση μέσα στο σπίτι, τονίζει η κοινωνιολόγος κυρία Δώρα Φούντα.
Τα 4 βήματα της ψυχικής ηρεμίας των παιδιών στο σπίτι

Όλοκαι περισσότεροι γονείς τα τελευταία χρόνια παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους,αντιδρούν συχνά με άσχημο τρόπο καιγενικότερα δεν λείπουν οι καθημερινές τριβές και εντάσεις μέσα στην οικογένεια.

Γιανα μην αρχίσουμε όμως να ψάχνουμε ναβρούμε ποιος φταίει και τι, καλό θα ήταν να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά γενικότερα παρουσιάζουνεπιθετική συμπεριφορά έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για να δώσουμε λύση σε τέτοιες συμπεριφορές.Μερικά tips πουθα μπορούσαν να μας βοηθήσουν είναι τα παρακάτω, σύμφωνα με την κυρία Δώρα Φούντα Κοινωνιολόγο, Life& Career Coach (www.fountacoach.com):

Τα παιδιά χρειάζονται ενδιαφέρον

Ταπαιδιά χρειάζονται την προσοχή μας και θα πρέπει να μας έχουν δίπλα τους όχι μόνο σωματικά αλλά καιψυχικά. Στο καθένα μας αρέσει να του δίνουν προσοχή και πολύ περισσότερο σταπαιδιά τα οποία όταν νοιώθουνπαραμελημένα, το εκφράζουν με τρόποαρνητικό. Η αρνητική όμως αυτή συμπεριφορά είναι πολλές φορές πιοχρήσιμη από την απάθεια και την απόσυρσηγιατί μας προειδοποιεί ότι κάτι «δεν πάει καλά» .

Τα παιδιά θέλουν να νοιώθουν ότι έχουν εξουσία

Ταπαιδιά συχνά θέλουν να νοιώθουν ότι έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο καιγιαυτό το λόγο πολλές φορές προκαλούν μετα «όχι» και κάνουν το αντίθετο από ότι τους ζητάμε. Με άλλα λόγια μάχονται γιανα πάρουν την εξουσία από τους γονείς τους.

Τα παιδιά θέλουν όρια

Ότανοι κανόνες σε μια οικογένεια είναι ασαφείς, τα παιδιά δεν αισθάνονται ασφάλεια καιδοκιμάζουν συνέχεια τα όρια μας για να δουν μέχρι που φθάνουν. Σύμφωνα με έρευνεςτα παιδιά που μεγάλωσαν σε πολύ αυστηρές οικογένειες εξελίσσονται πιο καλά από εκείναπου μεγάλωσαν χωρίς κανένα όριο.

Τα παιδιά φοβούνται την ένταση μέσα στοσπίτι

Ταπαιδιά είναι πολύ ευαίσθητα σε ότι συμβαίνει στην οικογένεια τους. Αν οι γονείςτσακώνονται συνέχεια μπροστά τους η ανυπάρχει ακόμα και «βουβή» ένταση, τα παιδιά το αντιλαμβάνονται και αισθάνονται φόβο και ανασφάλεια. Τα συναισθήματααυτά με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονταισε θυμό και εχθρότητα. Η εχθρότητα λοιπόν πολλές φορές αντικατοπτρίζει τηνκατάσταση μέσα στο σπίτι.

Επιπλέονείναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι για να μπορέσουμε να κτίσουμε μια καλήσχέση με τα παιδιά μας θα πρέπει πρώτα έχουμε κτίσει μια καλή σχέση με τον εαυτό μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροιγονείς. Για να βοηθήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας, ότανπαρουσιάζουν αρνητικές συμπεριφορές αρχίζουμε πρώτα από εμάς… και με μικρά-μικρά βηματάκια επιδιώκουμε ναδιορθώσουμε όσο μπορούμε τα «κακώς κείμενα».