ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Με ευγνωμοσύνη για το 2013 και με ρεαλιστικούς στόχους για το 2014

Ας κλείσουμε διαφορετικά την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όχι με την φράση καλή ή κακή χρονιά, αλλά με ευγνωμοσύνη για όσα μας χάρισε το 2013, προτείνει η κοινωνιολόγος κυρία Δώρα Φούντα.
Με ευγνωμοσύνη για το 2013 και με ρεαλιστικούς στόχους για το 2014

Σε λίγες ώρες πλησιάζει το2014 και μαζί όλα μας τα όνειρα για υγεία και ευτυχία.

Μία πολύ συνηθισμένηδιαδικασία όταν φεύγει ο παλιός οχρόνος, είναι να κάνουμε μια αναδρομή των στιγμών που ζήσαμε και να χαρακτηρίζουμε το χρόνο που πέρασετελικά «καλό» η «κακό» λες και η ευθύνηανήκει ολοκληρωτικά στη τύχη μας μόνο και όχι και σε εμάς τους ίδιους.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς λοιπόν, και όπως τονίζει αποκλειστικά στο onMed.gr η κυρία Δώρα Φούντα Κοινωνιολόγος, Life &Career Coach (www.fountacoach.com),

θα πρότεινα να κλείσουμε το 2013 διαφορετικά,ας μην το χαρακτηρίσουμε καλό ή κακό, αλλά ας το αποχαιρετήσουμε με ευγνωμοσύνη για όσα μας χάρισε …. και όσαμας έμαθε…. και ας ήταν ένας χρόνος κατάγενική ομολογία δύσκολος, κυρίως οικονομικά για τους περισσότερους από εμάς .

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε τώρα, για να σιγουρέψουμε περισσότερη προσωπική καιεπαγγελματική επιτυχία το 2014; Πρώτααπό όλα θα πρέπει να οπλιστούμε μεαισιοδοξία, όραμα και ελπίδα . Στη συνέχεια θα πρέπει να μάθουμε να θέτουμε τους δικούς μας προσωπικούςστόχους και να δημιουργούμε το δικό μαςπροσωπικό σχέδιο δράσης.

Συνήθως οι άνθρωποι σπαταλάμε πολύ περισσότερο χρόνογια να σχεδιάσουμε το ταξίδι των διακοπών μας παρά την ίδια μας τη ζωή και αυτόγιατί η λέξη στόχος, μας παραπέμπει σεκάτι αυστηρό και επαγγελματικό.

Στο life coaching όμως οι στόχοι έχουν ένα εντελώς διαφορετικό νόημα γιατί είναι περισσότερο αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε , παρά αυτά που μαςεπιβάλλουν οι άλλοι και η κοινωνία. Στο life coaching οι στόχοι δε είναι «πρέπει» , οι στόχοι είναι «θέλω»!Σύμφωνα με τη θεωρία της στοχοθεσίας των Prof. Edwin Locke the University of Maryland at College Park and Prof. Gary Latham of the University of Toronto, Canada, οι στόχοι μας για να μπορούν να υλοποιηθούν θα πρέπει ναείναι Συγκεκριμένοι, Ξεκάθαροι, Μετρήσιμοι, Ρεαλιστικοί και Χρονικάοριοθετημένοι. Σύμφωνα δε με το Institute of Coaching της Ιατρικής Σχολής του Harvard, ηστοχοκατευθυνόμενη συμπεριφορά ενισχύειτην απόδοση σχετικά με τα αποτελέσματα που θέλουμε να πετύχουμε και επιπλέον το να θέτουμε στόχους είναι πολύκαλό για την υγεία μας.

Γιατί όμως πολλοί άνθρωποιαποτυγχάνουν να φθάνουν τους στόχους τους; H κύρια αιτία είναι ότι πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους που δεν έχουν τα παραπάνωχαρακτηριστικά με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να εγκαταλείπουμε και νααπογοητευόμαστε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσοάμεσα όσο είχαμε φανταστεί ή θα θέλαμε. Σημαντικός παράγοντας όμως ως προς την επιτυχία των στόχων μας είναι και η ευθύνη μας απέναντι στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, με άλλα λόγια ο βαθμόςπου δεσμευόμαστε ως προς τους στόχους μας. Έχουμε αναρωτηθεί λοιπόν πόσοδεσμευόμαστε όταν θέτουμε ένα στόχο ή τελικά πόσο αντέχουμε να δεσμευτούμε;

Μια καλή ιδέα για νααυξήσουμε το βαθμό δέσμευσης μας, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερααποτελέσματα είναι η ένταξη μας σε μιαομάδα ανθρώπων με κοινούς στόχους, ή η στήριξη ενός coach που θα μας ενισχύει την αυτοπεποίθησή κάθε φορά πουθα πέφτουμε, θα μας ενδυναμώνει, θα μαςβοηθάει να μην χάνουμε το στόχο μαςκαθώς και να τον αναπροσαρμόζουμε όταν χρειάζεται. Μήπως λοιπόν το 2014 είναι ηώρα για με νέα αρχή με τη δημιουργίαενός προσωπικού πλάνου στόχων με το δικό μας προσωπικό life Coach?

Δώρα Φούντα

Κοινωνιολόγος, Life &Career Coach

www.fountacoach.com