ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι ψυχοπαθείς της διπλανής πόρτας, πρωταγωνιστές της οθόνης

Οι ψυχοπαθείς της διπλανής πόρτας, πρωταγωνιστές της οθόνης
Καμία σχέση με την ψυχοπαθολογία και την προσωπικότητα των σχιζοφρενών, δεν έχουν ορισμένοι διάσημοι ψυχοπαθείς της μεγάλης οθόνης.

Καμία σχέση με την ψυχοπαθολογία και την προσωπικότητα των σχιζοφρενών, δεν έχουν ορισμένοι διάσημοι ψυχοπαθείς της μεγάλης οθόνης.

Αυτό υποστηρίζει ο δικανικός ψυχίατρος Samuel Leistedt σε συνέντευξή του στο ScienceNews, με αφορμή έρευνα – ανάλυση που έκανε σε 400 ταινίες με ψυχοπαθείς.

Για την ακρίβεια, είπε,  ενδέχεται εμείς οι ίδιοι να έχουμε εντελώς λανθασμένη ιδέα για τους ψυχοπαθείς γενικότερα, οπότε μπορεί να… γνωρίζουμε από κοντά μερικούς.

Σύμφωνα με τον Leistedt, ένας ψυχοπαθής είναι κάποιος που δεν έχει ενσυναίσθηση. Δεν έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει συναισθήματα και δεν είναι σε θέση να βιώσει συμπάθεια ή συμπόνοια για τρίτους. «Είναι εντελώς ψυχροί και δε γνωρίζουν τι πάει να πει συναίσθημα».

Ο Samuel Leistedt δημιούργησε ένα «βιογραφικό», βασισμένο σε διάσημες ψυχοπαθητικές προσωπικότητες από τον κινηματογράφο. Είδε 400 ταινίες με ψυχοπαθείς και έκανε διάγνωση για κάθε έναν από αυτούς. Αφού απέκλεισε τους υπερφυσικούς χαρακτήρες, απέμεινε με 105 χαρακτήρες ανδρών και 21 γυναικών, και ανέλυσε τις προσωπικότητές τους μαζί με μια ομάδα 10 ιατροδικαστών.

Τα αποτέλεσμα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of Forensic Sciences.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι σχεδόν όλοι ήταν είτε κοινωνικά απροσάρμοστοι, με καταναγκαστικά χαρακτηριστικά (συνήθως σεξουαλικά κίνητρα) και τάση να σκοτώνουν, ή εξαιρετικά βίαιοι, κατά συρροή δολοφόνοι με ιδιοσυγκρασιακή συμπεριφορά.

Ο Norman Bates στην ταινία «Psycho» του Χίτσκοκ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως επίσης ο Leatherface στο «The Texas Chain Saw Massacre».

Επίσης, πολλοί «ψυχοπαθείς της μεγάλης οθόνης» είναι στην πραγματικότητα ψυχωτικοί.

Ο Norman Bates, εμφανίζει σοβαρές παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις όταν  κάνει όσα κάνει, αλλά η «αποσύνδεση» από την πραγματικότητα δεν είναι χαρακτηριστικό που απαντάται στους ψυχοπαθείς.

Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ στη «Σιωπή των Αμνών» (Silence of the Lambs), δεν προκάλεσε καμία εντύπωση στον Leistedt και τους συναδέλφους του. Ο Λέκτερ εμφανίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία δεν υπάρχουν στους ψυχοπαθείς της πραγματικής ζωής, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής: υψηλή νοημοσύνη με ιδιαίτερη προτίμηση σε πνευματικές ενασχολήσεις όπως η μουσική και οι καλές τέχνες, ματαιοδοξία, καριέρα, ήρεμη και πάντα υπό έλεγχο συμπεριφορά και μη ρεαλιστική επιδεξιότητα στο να… σκοτώνει ανθρώπους, ειδικά με λεπίδες και άλλα οικιακά αντικείμενα.

Για τους ειδικούς ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών είναι δύσκολο να «επιτευχθεί» στην πραγματική ζωή, με ενσυναίσθηση, ή χωρίς.

Αυτός ο αρχέτυπος χαρακτήρας του «ψυχοπαθή» έχει γίνει πολύ κοινός στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο τις τελευταίες δεκαετίες.


 

BEST OF NETWORK