ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πέντε σημάδια ότι πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα ψυχολόγο

Όλοι αντιμετωπίζουμε στρες ή στεναχώρια κατά καιρούς κι έτσι είναι δύσκολο να κρίνουμε πότε τα συμπτώματα ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού.

Πέντε σημάδια ότι πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα ψυχολόγο

Όλοι αντιμετωπίζουμε στρες ή στεναχώρια κατά καιρούς κι έτσι είναι δύσκολο να κρίνουμε πότε τα συμπτώματα ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού.

Το στίγμα της επίσκεψης στο θεραπευτή υπάρχει ακόμη και σήμερα, καθώς εκλαμβάνεται ως σημάδι αδυναμίας ή κάποιου βαθιά ριζωμένου προβλήματος.

Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική διέξοδο από το στρες, όπως ακριβώς η ισορροπημένη διατροφή και η γυμναστική. Πρόκειται για μία ακόμη στρατηγική που μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη και πιο ποιοτική.

Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές ενδείξεις ότι δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μόνοι μας μια δύσκολη κατάσταση;

1. Κάθε συναίσθημα είναι εξαιρετικά έντονο

Όλοι στεναχωριόμαστε και όλοι θυμώνουμε. Η συχνότητα και η ένταση των συναισθημάτων είναι αυτή που θα καθορίσει εάν διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας. Η ροπή προς την απαισιοδοξία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λειτουργικότητας και σε σοβαρές κρίσεις πανικού.

2. Εμμονή με ένα τραύμα του παρελθόντος

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η διάλυση μιας σχέσης και η απόλυση είναι μερικοί μόνο λόγοι που μπορεί να μας προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα. Μερικές φορές η θλίψη ξεπερνιέται εύκολα, άλλες φορές όμως οδηγεί σε εμμονές που παραμένουν στο μυαλό μας με την πάροδο του χρόνου. Η κοινωνική απομόνωση και η αποχή από ευχάριστες δραστηριότητες υποδεικνύουν ότι η τραυματική εμπειρία επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

3. Ανεξήγητοι πονοκέφαλοι και πόνος σε όλο το σώμα

Ο πόνος είναι ένα συχνότατο ψυχοσωματικό σύμπτωμα του στρες. Ο πονοκέφαλος, ο στομαχόπονος και η μειωμένη ερωτική διάθεση είναι μερικά μόνο από τα σημάδια κακής ψυχολογικής κατάστασης.

4. Καταχρήσεις

Η κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή φαγητού φανερώνει την αδυναμία διαχείρισης ενός προβλήματος, με αποτέλεσμα την τάση αποφυγής.

5. Μειωμένη παραγωγικότητα

Οι μειωμένες επιδόσεις και η διάσπαση της προσοχής εκδηλώνονται συχνότερα στο χώρο εργασίας. Εάν η απόδοση στη δουλειά είναι πεσμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να οφείλεται στην κακή ψυχολογική κατάσταση.