ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Άντρες – Γυναίκες: Ποιος αγχώνεται περισσότερο στο φλερτ;

Ένας επισκέπτης στο σπίτι ο οποίος δεν είχε ειδοποιήσει πριν έρθει. Η οργάνωση ενός πάρτι την τελευταία στιγμή. Η δημόσια ομιλία ενώπιον μεγάλου κοινού. Όλα αυτά είναι παραδείγματα κοινωνικών καταστάσεων που μας προκαλούν άγχο
Άντρες – Γυναίκες: Ποιος αγχώνεται περισσότερο στο φλερτ;

Ένας επισκέπτης στο σπίτι ο οποίος δεν είχε ειδοποιήσει πριν έρθει. Η οργάνωση ενός πάρτι την τελευταία στιγμή. Η δημόσια ομιλία ενώπιον μεγάλου κοινού. Όλα αυτά είναι παραδείγματα κοινωνικών καταστάσεων που μας προκαλούν άγχος και όπως προκύπτει από νέα έρευνα οι γυναίκες επηρεάζονται περισότερο από τους άντρες.


Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Προσωπικότητας και Ατομικών Διαφορών, και στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 31.000 άτομα από συνολικά 18 χώρες: Πορτογαλία, Βραζιλία και ακόμα 16 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Αρχικά τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με υποθετικές κοινωνικές καταστάσεις που είναι γνωστό ότι μας αγχώνουν σε κάποιο βαθμό. Εκεί καταγράφηκε το πόσο «άβολα» νιώθει ο καθένας σε περιστάσεις όπως: συνομιλία με μέλος του αντίθετου φύλλου, αντίδραση στην κριτική, συνομιλία με πρόσωπα που κατέχουν κάποια μορφή εξουσίας ή εργασία υπό το την επίβλεψη ενός τρίτου προσώπου.

Οι γυναίκες αποδείχτηκε σε γενικές γραμμές ότι αγχώνονται περισσότερο σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ήταν κατά κανόνα μικρές.

Εκεί που οι ερευνητές εντόπισαν την μεγαλύτερη διαφορά σε επίπεδα άγχους, ήταν στην συνομιλία με το αντίθετο φύλο. Οι γυναίκες νιώθουν πιο άβολα όταν πρέπει να συνομιλήσουν με άντρες και ειδικά όταν πρόκειται για έναν άντρα που μόλις γνωρίζουν ή φλερτάρουν μαζί του.