ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν πεθάνει η μητέρα σας

Αναρωτηθήκατε αλήθεια  ποτέ  πόσο ξέρετε τη μητέρα σας, πόσα ξέρετε για τη  ζωή της, το χαρακτήρα της και τα θέλω της; Ξέρετε  πώς νοιώθει  και αν είναι ευτυχισμένη  ή προτιμάτε να τη βλέπετε μόνο με το ρόλο της Μητέρας.

Ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν πεθάνει η μητέρα σας

Η Κυριακή 11 Μαΐου ήταν αφιερωμένη στη Μητέρα το πρώτο πρόσωπο που αντικρίζουμε όταν ερχόμαστε στη ζωή και αυτό που μας γνωρίζει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του.

Η Μητέρα μας είναι αυτή που μας μεταφέρει άμεσα ή έμμεσα, τις αξίες, τα πιστεύω της και όλες αυτές τις πεποιθήσεις που θα μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή. Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται επίσημα σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο και ανεξάρτητα από τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, ο τρόπος γιορτής είναι παρόμοιος μια ευχή, ένα λουλούδι ή ένα φιλί. Φέτος προτείνουμε να προσπαθείστε να κάνετε κάτι επιπλέον.


Χθες, που ήταν η γιορτή της μητέρας, ήταν μία καλή ευκαιρία να σταθείτε λίγο και να προσπαθείστε να τη δείτε σαν ένα άτομο ξεχωριστό, ένα άτομο που δεν είναι δεδομένο . Δείτε τη σαν ένα άτομο που δεν είναι μόνο μητέρα αλλά είναι και γυναίκα, κόρη, σύντροφος, φίλη, εργαζόμενη, επαγγελματίας και άλλα πολλά. Δείτε τη σαν ένα άνθρωπο που έχει συναισθήματα, ανάγκες, αποτυχίες, επιτυχίες ακριβώς όπως εσείς… Αναρωτηθήκατε αλήθεια ποτέ πόσο ξέρετε τη μητέρα σας, πόσα ξέρετε για τη ζωή της, το χαρακτήρα της και τα θέλω της; Ξέρετε πώς νοιώθει και αν είναι ευτυχισμένη ή προτιμάτε να τη βλέπετε μόνο με το ρόλο της Μητέρας. Εσείς πάλι πόσο ικανοποιημένες και ικανοποιημένοι είστε από το ρόλο σας ως παιδιά;

Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη σχέση σας με τη μητέρα σας;


Κάντε της αυτό το δώρο λοιπόν, μπείτε για λίγο στη θέση της και σκεφτείτε πως είναι ένα πρόσωπο να έχει τόσους διαφορετικούς ρόλους και τόσες πολλές ευθύνες: Σήμερα αποφασίστε να βελτιώσετε τη σχέση σας μαζί της… νοιώστε την, μιλήστε της , πείτε της πόσο την καταλαβαίνετε και πόσο την εκτιμάτε και αγγίξτε της τη ψυχή! Το έχει ανάγκη….. σήμερα , τώρα πριν να είναι αργά!


[ Μητέρα..]
«Μητέρα, μητέρα
πού αρνηθήκαμε
την τρυφερή σοφία των δακρύων σου
πού ‘ναι το μακρόθυμο χέρι σου
με την έκφραση της καρτερίας
πού ‘ναι το χέρι σου
ν’ ακούσουμε την αυγή και τη θάλασσα
να ζεστάνουμε τη μοναξιά;»
του Γιάννη Ρίτσου
απόσπασμα απ’ το «Εμβατήριο του ωκεανού»

Από την Δώρα Φούντα- Κοινωνιολόγο, Life & Career Coach www.fountacoach.com