ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνουν οι selfies για την προσωπικότητα

Το Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης ανέδειξε ως Λέξη της χρονιάς 2013 τον όρο «selfie», καθώς είναι αδύνατο πια να περιηγηθεί κάποιος στα κοινωνικά δίκτα και να μη δει μία τουλάχιστον selfie φωτογραφία.

Τι δείχνουν οι selfies για την προσωπικότητα

Αυτή η μορφή αυτοαπεικόνισης αποκαλύπτει περισσότερα από όσα νομίζουμε, όπως δήλωσε στο BBC η κλινική ψυχολόγος Δρ Lisa Orban και μέλος του British Psychologists Association.

«Τα selfies, είπε, είναι ένα είδος αυτο-εξερεύνησης και κοινωνικού πειραματισμού που παρουσιάζουν τόσο μεγάλη απήχηση, διότι έτσι αισθανόμαστε ασφαλείς, νιώθουμε αυτοπεποίθηση να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε εμπόδιο και διατηρούμε τον έλεγχο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, μπορεί να αντιπροσωπεύουν μία πιο αληθινή εικόνα του φωτογράφου από μία τυπική φωτογράφιση που θα του έκανε οποιοσδήποτε άλλος».

Ο ψυχολόγος Dr. Andrew Przybylski πρόσθεσε μιλώντας στο BBC ότι «η selfie φωτογραφία μπορεί να θεωρηθεί ως ναρκισσιστική επειδή έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει και να εντυπωσιάσει ένα φανταστικό κοινό, αλλά τόνισε ότι δίνει έμφαση στην έντονη ανάγκη του φωτογράφου για προσωπική ικανοποίηση και την επιθυμία του να ανήκει. Έτσι λοιπόν, καθίσταται ζωτικό κοινωνικό εργαλείο και μία μέθοδος για να συνδεθεί κανείς με τους άλλους».

«Αυτός είναι ίσως ο λόγος που τα "selfies" είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους εφήβους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως μέρος της διαμόρφωσης της ταυτότητας τους», ανέφερε η Dr. Orban.

Διαβάστε επίσης

Η μάστιγα των selfies και ο αντίκτυπος στην αυτοεκτίμηση

Έρευνα: Οι selfies μας σπρώχνουν προς το νυστέρι του πλαστικού

Οι 100 πιο ματαιόδοξες πόλεις του πλανήτη: Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη μέσα σε αυτές