ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μόλις 12 λεπτά άσκησης αρκούν για μεγαλύτερη προσοχή και καλύτερη αντίληψη

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Dartmouth έδειξε ότι 12 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα είναι ικανά να αυξήσουν το επίπεδο προσοχής και το επίπεδο αντίληψης στην ανάγνωση γραπτού κειμένου, για όλους τους έφηβους και ειδικά για εκείνους που προέρχονται από οικονομικά φτωχότερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Μόλις 12 λεπτά άσκησης αρκούν για μεγαλύτερη προσοχή και καλύτερη αντίληψη

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology, οι επιστήμονες συνέκριναν τις επιδόσεις δύο ομάδων εφήβων, μιας προερχόμενης από υψηλότερα και μιας από χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

Και οι δύο ομάδες έδειξαν να παρουσιάζουν βελτίωση στην οπτική προσοχή για χρονικό διάστημα 45 λεπτών μετά την σωματική εξάσκηση των 12 λεπτών, ωστόσο τα μέλη της δεύτερης ομάδας παρουσίασαν αισθητά μεγαλύτερες επιδόσεις.

Όσον αφορά τα τεστ αντίληψης στην ανάγνωση κειμένου τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά υπέρ της δεύτερης ομάδας, αφού τα μέλη της παρουσίασαν και σε αυτή την περίπτωση αυξημένες επιδόσεις, ενώ τα μέλη της πρώτης ομάδας δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση.

Η καθηγήτρια Michele Tine, η οποία συμμετείχε στην έρευνα του τμήματος Φτώχειας και Εκμάθησης του πανεπιστημίου του Dartmouth, υποστηρίζει ότι ο λόγος που οι έφηβοι από φτωχότερα κοινωνικά στρώματα ανταποκρίθηκαν καλύτερα στα τεστ μετά την 12λεπτη σωματική άσκηση, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν διαφορετικό επίπεδο στρες στην καθημερινότητά τους.

Η σωματική άσκηση χαλαρώνει τους εφήβους και αυτή η αποβολή του στρες γίνεται περισσότερο αισθητή στα άτομα που έχουν εξ' αρχής υψηλότερα επίπεδα στρες.

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικές συμβουλές για να "σηκωθείτε από την καρέκλα"

Η ευεργετική δράση του ποδοσφαίρου για άτομα με υπέρταση και διαβήτη-2

Διασκεδάστε με τη γυμναστική σας, θα τρώτε λιγότερο!

Αισθάνεστε ανεξήγητα κουρασμένοι; Πέντε τρόποι για μια "ένεση" ενέργειας