ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Έκθεση ΟΟΣΑ: Οι μισοί από τους ψυχικά ασθενείς δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία

Έκθεση ΟΟΣΑ: Οι μισοί από τους ψυχικά ασθενείς δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία

Ανεπαρκώς αντιμετωπίζονται τα ψυχιατρικά νοσήματα στις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο ή ακόμη και οι μισοί από τους ασθενείς δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν τους πόρους για να τους φροντίσουν.

Σύμφωνα με όσα εκτιμά ο ΟΟΣΑ, κάποια στιγμή της ζωής του, ένας στους δύο ανθρώπους θα παρουσιάσει κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα, ενώ τα ήπιας μορφής ψυχιατρικά νοσήματα αφορούν το 15% του ενεργού πληθυσμού.

Ο Οργανισμός υπολογίζει ότι το 33-50% των ασθενών δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία και συνολικά το 56,3% όσων πάσχουν από κατάθλιψη δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

«Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που σχετίζεται με την κακή ψυχική υγεία είναι σημαντικό και αυξάνεται», τονίζει ο ΟΟΣΑ. Το άμεσο και έμμεσο κόστος της κακής ψυχικής υγείας ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες του Οργανισμού (4,4% στον Καναδά, 4,1% στη Βρετανία). Το 2010 το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 2,493 δισ. δολάρια.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν τη μέριμνα» απέναντι στους ασθενείς αυτούς καθώς σε πάρα πολλές χώρες «δεν δίνεται προτεραιότητα» στη φροντίδα αυτών των ανθρώπων.

«Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ οι γενικοί γιατροί είναι αυτοί που κάνουν τη διάγνωση και χορηγούν τη θεραπεία όμως σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε τους πόρους, ούτε τον χρόνο ούτε την ικανότητα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά» τις ψυχικές ασθένειες, σημειώνεται στην έκθεση.

Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να στηρίζονται οι γενικοί γιατροί και οι νοσοκόμες με συνεχή εκπαίδευση όσον αφορά τα θέματα ψυχικής υγείας, ενώ επιπροσθέτως θα έπρεπε να ενισχυθούν και οι ψυχοθεραπείες, καθώς αποτελούν «μια ενδιαφέρουσα επιλογή σε σύγκριση με το κόστος τους», καταλήγει η έκθεση.

 

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό