ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μία από τις επιπτώσεις της κακοποίησης στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας στο μέλλον.

Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Παλαιότερες μελέτες είχαν καταδείξει ότι η σεξουαλική κακοποίηση στα παιδιά αυξάνει μελλοντικά τις πιθανότητες εμφράγματος και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών, όμως τα αίτια πίσω από το φαινόμενο παρέμεναν άγνωστα.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stroke έρχεται να επιβεβαιώσει τα προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα, καθώς καταδεικνύει ότι το ιστορικό κακοποίησης στην παιδική ηλικία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την αθηροσκλήρωση, ασχέτως άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ έλαβε υπ' όψιν και άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, όμως σε κάθε περίπτωση ο αντίκτυπος της κακοποίησης φάνηκε να είναι σημαντικός.

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η μελέτη αφορούσαν σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ. Από το 1996 και για 12 χρόνια, οι γυναίκες έκαναν εξετάσεις σε ετήσια βάση και κατά την ολοκλήρωση της μελέτης ερωτήθηκαν για πρότερες εμπειρίες σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης που είχαν πιθανώς στα παιδικά τους χρόνια. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης υπέρηχο καρωτίδων.

Ποσοστό περίπου 25% των γυναικών ανέφερε πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά σε παιδική ηλικία και αντίστοιχο ποσοστό ανέφερε εμπειρίες κακοποίησης κατά την ενήλικη ζωή.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσες γυναίκες είχαν αναφέρει εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης ως παιδιά παρουσίαζαν αυξημένη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες τους. Παράλληλα, οι βλάβες στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία τους ήταν εκτενέστερες σε σύγκριση με γυναίκες ίδιας ηλικίας.

Το φαινόμενο αυτό ίσως οφείλεται σε μεταβολές στη λειτουργία του συστήματος αντίδρασης στο στρες λόγω της τραυματικής εμπειρίας, εξηγούν οι ερευνητές.