ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Το τεχνικό κλιμάκιο «σκανάρει» τα δημόσια νοσοκομεία που θα δεχθούν τους ασθενείς

Επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εντοπιστούν οι κλινικές εκείνες, οι οποίες θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν τους ασθενείς που θα βγουν από τα ψυχιατρεία, ξεκίνησε το τεχνικό κλιμάκιο που έχει οριστεί για τον σκοπό αυτό, με επικεφαλής τον διοικητή των δύο Ψυχιατρείων Δαφνί και Δρομοκαίτειο κ. Παύλο Θεοδωράκη.

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Το τεχνικό κλιμάκιο «σκανάρει» τα δημόσια νοσοκομεία που θα δεχθούν τους ασθενείς

Σήμερα το κλιμάκιο θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Ελπίς και το νοσοκομείο Πατησίων το οποίο είναι διασυνδεόμενο με το νοσοκομείο Αγία Όλγα, ενώ χθες βρέθηκε στο Σωτηρία, το οποίο διαθέτει μία εξαιρετικά καλοδιατηρημένη ψυχιατρική κλινική και η όποια μετάβαση εκεί, σχολιάζει ο κ. Θεοδωράκης, θα γίνει με ελάχιστους πόρους.

Το εγχείρημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θα γίνει απόλυτα οργανωμένα και στα πλαίσια αυτά, θα δούμε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Α' και Β΄Υγειονομικής Περιφέρειας, τονίζει ο κ. Θεοδωράκης, μετά από ερώτηση του onMed εάν στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας βρίσκονται μόνο τα μεγάλα νοσηλευτήρια.
Τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την δουλειά τους σε δύο περίπου εβδομάδες, ωστόσο το όλο εγχείρημα της αποασυλοποίησης θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015, όπως τόνισε και η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα σε συνάντηση που είχε χθες, με τα Σωματεία των εργαζομένων.

Μάλιστα στα πλαίσια της συνάντησης, η υφυπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στο δυναμικό, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, στο νέο εγχείρημα θα απορροφηθούν όλες οι ειδικότητες, και επιπλέον θα απαιτηθούν 1300 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Θα ακολουθήσουμε το πρότυπο του Ν.4272 /14 για τις μεταμοσχεύσεις, αναφέρει η υφυπουργός. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μεταξύ άλλων και ζητήματα για καταργηθέντα νοσοκομεία.

Επιπλέον η κυρία Παπακώστα δίνει μεγάλη έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και στην ανάγκη για άρση του στίγματος, κάτι που επανέλαβε πολλές φορές στην συνάντηση με τους εργαζόμενους. Τόνισε ακόμη, ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι δομές της περιφέρειας και για τον λόγο αυτό, έχει αιτηθεί 30 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ.

Πάντως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει δημιουργήσει πλήθος αντιδράσεων από πολλά μέτωπα. Το πιο σκληρό ίσως είναι αυτό των γιατρών που προέρχονται από την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών, οι οποίοι λένε «Όχι στο νεοφιλελεύθερο κλείσιμο των ψυχιατρείων, αντίσταση στην διάλυση της ψυχικής υγείας αλλά και στην εξόντωση των ψυχικά πασχόντων. Το κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων, όπως αναφέρουν, δεν είναι απλώς, μια ακόμα «μεταρρύθμιση» στα πλαίσια της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως πολλές άλλες, ούτε απλώς, κάποιο από τα χιλιάδες «προαπαιτούμενα μέτρα». «Είναι ο προάγγελος της κυριολεκτικής εξόντωσης των πιο αδύναμων στρωμάτων, αυτών που, για μία ακόμη φορά, παρουσιάζονται ως «κοινωνικό βάρος», ως «επικίνδυνοι» κλπ». Σημειώνουν ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι το «πειραματόζωο» του νεοφιλελευθερισμού και των ολοκληρωτικών πρακτικών του, στην προετοιμασία της «Ευρώπης του μέλλοντος».

Η θέση της ΠΟΕΔΗΝ

«Καμία κατάργηση» ψυχιατρικών δομών ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις σε οποιαδήποτε απόπειρα συρρίκνωσης των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σήμερα τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία στηρίζουν το σύστημα δημόσιας ψυχικής υγείας της χώρας κατά 80% και το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από τους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το υπουργείο Υγείας να κάνει απολογισμό για την αποασυλοποίηση των χρόνιων ασθενών για τους οποίους επισημαίνει, «ότι ακόμα και τώρα μεγάλος αριθμός νοσηλεύεται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία ενώ πολλοί χρόνιοι ασθενείς προσέρχονται ως νέες εισαγωγές στα ψυχιατρικά και γενικά νοσοκομεία μετά το "κάζο" της αδιαφάνειας των ΜΚΟ».

Μία άλλη μερίδα πάντως εργαζομένων στον χώρο, σχολιάζοντας την διαδικασία της μετάβασης από τα ψυχιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, ρωτά γιατί στο εγχείρημα αυτό, δεν μπαίνουν και τα πανεπιστημακά νοσκομεία και μένουν απέξω.

Διαβάστε ακόμη:

ΑΡΣΙ: Όχι στο κλείσιμο των ψυχιατρείων & την εξόντωση των ασθενών

Παπακώστα σε Σωματεία: έμφαση στην διασφάλιση θέσεων εργασίας & στην εξάλειψη του στίγματος