ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος αυτοκτονίας για όσους έχουν υπνικές διαταραχές

Νέα έρευνα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Στάνφορντ σχετικά με τις επιπτώσεις του ανεπαρκούς/κακού ύπνου έρχεται να αποκαλύψει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονικών τάσεων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία έχουν υπνικές διαταραχές.

Αυξημένος ο κίνδυνος αυτοκτονίας για όσους έχουν υπνικές διαταραχές

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για αυτοκτονία, ακόμα και δέκα χρόνια μετά από τα πρώτα συμπτώματα διαταραγμένου και κακής ποιότητας ύπνου. Ωστόσο, άλλα συμπτώματα κατάθλιψης δεν χρειάζεται να έχουν γίνει εμφανή προκειμένου να αυξηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ελεγχόμενη μελέτη επάνω σε 20 συμμετέχοντες που είχαν δείξει τάσεις αυτοκτονίας. Τα στοιχεία αυτών των ατόμων τα αντιστοίχησαν με εκείνα 400 υγιών ανθρώπων. Ο ανεπαρκής/κακής ποιότητας ύπνος ορίστηκε ως εκείνος που περιλαμβάνει δυσκολία στο να αποκοιμηθεί το άτομο ή να παραμείνει κοιμισμένο χωρίς διακοπές, να ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, να μη νιώθει ξεκούραστο μετά από μια νύχτα ύπνου, ή να νιώθει έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι συμμετέχοντες που είχαν υπνικές διαταραχές διαπιστώθηκε ότι είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν. Ακόμη και μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων ώστε να συνυπολογιστούν και τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης, το ποσοστό παρέμεινε αυξημένο κατά 30% σε σχέση με εκείνους που είχαν κανονικό, επαρκή ύπνο.

Οι ερευνητές δεν προσδιόρισαν τον λόγο που υπάρχει αυτή η σύνδεση και ούτε έδειξαν με άμεσο τρόπο ότι οι υπνικές διαταραχές προκαλούν αυτοκτονικές τάσεις, αλλά έδειξαν ότι εκείνοι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν τέτοιες τάσεις υποφέρουν και από διαταραχές στον ύπνο τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Διαβάστε επίσης:

Απολαύστε βαθύ ύπνο ακολουθώντας αυτές τις 5 συμβουλές

Το κινητό δεν έχει θέση στην κρεβατοκάμαρα – Δείτε γιατί

Καρκίνος, χημειοθεραπείες και διαταραχές ύπνου

Αν έχετε προβλήματα μνήμης μπορεί να σας λείπει ύπνος