ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σου είναι ναρκισσιστής

Είναι λεπτή η γραμμή που χωρίζει την αυτοπεποίθηση από το ναρκισσισμό και μάλιστα είναι δύσκολο για το «ανεκπαίδευτο» μάτι να το διακρίνει.

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σου είναι ναρκισσιστής

Ο κλινικός ψυχολόγος Άλμπερτ Μπέρνσταϊν εξηγεί ποια είναι τα στοιχειώδη σημάδια που μπορούν να «ξεσκεπάσουν» το ναρκισσιστή.

1. Πιστεύει ότι είναι μοναδικός

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ναρκισσιστή, όμως είναι και οι δύο έξυπνοι και δραστήριοι και θέλουν πάντα να ξεχωρίζουν. Ο Μπέρνσταϊν αποκαλεί τον πρώτο «Αυτοαποκαλούμενο Μύθο»: είναι ο τύπος που μένει σε ένα υπόγειο και ζει μια μέτρια ζωή επειδή θεωρεί πως οι άλλοι δεν είναι άξιοι να αναγνωρίσουν την εξυπνάδα και το ταλέντο του. Θεωρεί πως αξίζει το καλύτερο και πως είναι πολύ ξεχωριστός για να συμβιβαστεί με κανόνες. Ο δεύτερος τύπος είναι ο «Σταρ»: ένας άντρας που φαινομενικά ακολουθεί τις συμβατικές νόρμες, θα πατήσει όμως επί πτωμάτων για να φτάσει στην κορυφή.

2. Επιζητά συνεχώς την επιβεβαίωση

Όλοι θέλουμε κατά καιρούς να ακούσουμε έναν καλό λόγο και ένα κομπλιμέντο, όμως ο ναρκισσιστής θέλει την προσοχή της συντρόφου του 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Λατρεύει κάθε είδους κολακεία, θέλει να του κάνουν όλα τα χατίρια και να του θυμίζουν ότι είναι «ο καλύτερος».

3. Σε φροντίζει υπερβολικά (στην αρχή)

Όπως θα έκανε κάθε φυσιολογικός άντρας που ενδιαφέρεται πολύ για μια γυναίκα, έτσι και ο ναρκισσιστής κάνει όμορφα δώρα και θετικά σχόλια. Πίσω από αυτές τις καλές πράξεις, όμως, κρύβονται αθέμιτοι σκοποί. Ο ναρκισσιστής έχει πάντα κάτι να κερδίσει απ' ό,τι κάνει. Πώς μπορεί να καταλάβει η γυναίκα τη διαφορά; Ο Μπέρνσταϊν τονίζει πως ο ναρκισσιστής έχει την τάση να είναι υπερβολικός στις εκδηλώσεις τρυφερότητας και αγάπης. Για παράδειγμα, αραδιάζει 10 κολακευτικά σχόλια στη σειρά, σε σημείο που η γυναίκα αρχίζει να νιώθει άβολα, και θα επιλέξει ως δώρο γενεθλίων ένα άλογο αν η σύντροφός του έχει αναφέρει πως θεωρεί την ιππασία ενδιαφέρον χόμπι!

4. Δε δέχεται την απόρριψη

Η λέξη «όχι» ηχεί στα αυτιά του ναρκισσιστή σαν κραυγή. Θα κάνει τα πάντα για να συμφωνήσει κάποιος μαζί του, ακόμη κι αν πρόκειται για κάτι ασήμαντο, όπως το εστιατόριο στο οποίο θα γίνει το επόμενο ραντεβού ή η ταινία που θα δει στο σινεμά.

5. Δεν έχει πραγματικούς φίλους

Σύμφωνα με τον Μπέρνσταϊν, ο πραγματικός ναρκισσιστής φαίνεται στον τρόπο που φέρεται σε ανθρώπους από τους οποίους δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Εάν ο άντρας έχει σταθερές φιλίες για πολλά χρόνια, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Διαβάστε επίσης:

Είστε τελειομανείς; Δείτε από τι κινδυνεύετε
Παράδοξα σημάδια κατάθλιψης που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με την άνοια