ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η προσωπικότητα «προβλέπει» την πορεία της υγείας

Πανικοβάλλεστε εύκολα ή καταφέρνετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας σε περιόδους κρίσης; Βουλιάζετε στη ρουτίνα και την ασφάλεια της καθημερινότητας ή προσπαθείτε συνεχώς να «ταράζετε τα νερά» και να αναζητάτε νέες προκλήσεις;

Η προσωπικότητα «προβλέπει» την πορεία της υγείας

Οι απαντήσεις σας σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να σας δώσουν μια πρώτη ιδέα για το τι σας περιμένει στο μέλλον!

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science καταδεικνύει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συσχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων στο μέλλον.

Δεκάδες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προσωπικότητά μας μπορεί να επηρεάσει την πορεία της υγείας μας, το προσδόκιμο ζωής, τις πιθανότητες αναπηρίας και την ευεξία μας γενικότερα. Οι περισσότερες από αυτές όμως είχαν σημαντικές αδυναμίες και ελλείψεις.

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον είναι η πρώτη που εξέτασε το ρόλο της προσωπικότητας στην εμφάνιση μιας νόσου σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου σε 7.000 Αμερικανούς ενήλικες από 30 έως 90 ετών. Κατά το ξεκίνημα της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα τεστ προσωπικότητας και δήλωσαν αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, για παράδειγμα καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Το τεστ αξιολογούσε τα πέντε βασικά στοιχεία της προσωπικότητας (the Big Five: εξωστρέφεια, ευσυνειδησία, προθυμία, νευρωτισμός και διάθεση για νέες εμπειρίες) και κατά πόσο ένα από αυτά επικρατεί έναντι ενός άλλου.

Τέσσερα χρόνια μετά την αρχική αξιολόγηση, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων ώστε να διαπιστώσουν ποιοι από αυτούς είχαν εκδηλώσει κατά το διάστημα αυτό κάποια πάθηση.

Το επόμενο βήμα ήταν να ερευνήσουν την πιθανή σχέση της πάθησης με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα του τεστ.

Δύο από τα χαρακτηριστικά, η ευσυνειδησία και η διάθεση για νέες εμπειρίες φάνηκε να αποτελούν «προληπτικά μέτρα» ενάντια στην επιδείνωση της υγείας.

Η ευσυνειδησία αφορά στην ικανότητα του ατόμου να ελέγχει τις αντιδράσεις του και να δρα με αυτοέλεγχο, ενώ η διάθεση για νέες εμπειρίες συνδέεται άμεσα με την αναζήτηση καινούριων ιδεών.

Οι συμμετέχοντες με τις υψηλότερες βαθμολογίες σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά αντιμετώπιζαν και το μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αρθρίτιδα, καρδιοπάθεια και υπέρταση, ενώ είχαν και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Κατά τη διάρκεια της ζωή μας, η προσωπικότητά μας επηρεάζει καθοριστικά τη συμπεριφορά και κατ' επέκταση την υγεία μας. Για παράδειγμα, ένα ευσυνείδητο άτομο είναι πιο πιθανό να γυμνάζεται τακτικά, να τρώει ισορροπημένα και να μην κάνει καταχρήσεις. Ωστόσο, η σχέση καλής υγείας και διάθεσης για νέες εμπειρίες παραμένει ασαφής, όμως είναι πιθανό να εξηγείται από την αγάπη για δραστηριότητες που κρατούν το μυαλό και το σώμα σε εγρήγορση (π.χ. σταυρόλεξα, ανάγνωση βιβλίων). Παράλληλα, τα άτομα αναζητούν συνεχώς νέες εμπειρίες δε διστάζουν να δοκιμάσουν καινοτόμες ή εναλλακτικές θεραπείες.

Διαβάστε επίσης:

Κάντε το πιο γρήγορο τεστ προσωπικότητας με εικόνες!
Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός νευρωτικού
Γάτα, σκύλος ή κουνέλι: Τι δείχνει το κατοικίδιό σας για την προσωπικότητά σας