ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η αυτοεκτίμηση των γυναικών διαμορφώνεται βάσει λανθασμένων στερεοτύπων

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Psychological & Personality Science, η αυτοεκτίμηση και η εικόνα σώματος των γυναικών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γνώμη των αντρών.

Η αυτοεκτίμηση των γυναικών διαμορφώνεται βάσει λανθασμένων στερεοτύπων

Φυσικά, μια τέτοια διαπίστωση δεν αποτελεί έκπληξη, όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι βασανιστικές ανησυχίες των γυναικών αποδεικνύονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων αβάσιμες.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές επινόησαν μια τεχνική ώστε να εκμαιεύσουν από τις γυναίκες κατά πόσο επηρεάζει τα επίπεδα αυτοεκτίμησής τους η αντρική γνώση, χωρίς όμως να τις ρωτήσουν ευθέως.

Ζήτησαν από 74 φοιτήτριες με μέση ηλικία τα 18 έτη να κοιτάξουν μια σειρά από φωτογραφίες μοντέλων. Τα μοντέλα δεν ανταποκρίνονταν στα τυπικά πρότυπα που προβάλλουν τα Μέσα, καθώς οι κοπέλες δεν ήταν πολύ αδύνατες, αλλά οι αναλογίες τους αντιστοιχούσαν στο ευρωπαϊκό μέγεθος ρούχων 40-42. Επιλέχθηκαν οι κοπέλες αυτές επειδή οι ερευνητές πίστευαν ότι οι αναλογίες τους είναι πιο αντιπροσωπευτικές για τη μέση γυναίκα.

Οι ερευνητές είχαν πει στις κοπέλες ότι η μελέτη αφορά στην ελκυστικότητα του γυναικείου σώματος και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τις κοπέλες στις φωτογραφίες ως προς την παράμετρο αυτή.

Οι ερευνητές είχαν πει σε ορισμένες από τις κοπέλες ότι επιλέχθηκαν οι εν λόγω φωτογραφίες επειδή άντρες είχαν δηλώσει ότι βρίσκουν αυτές τις κοπέλες ελκυστικές, ενώ σε άλλες ότι οι φωτογραφίες επιλέχθηκαν τυχαία από διάφορα Μέσα.

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές είπαν σε μερικές από τις κοπέλες ότι οι άντρες προτιμούν τις πολύ λεπτές κοπέλες. Αφού είδαν τις φωτογραφίες, οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν αν είναι ικανοποιημένες με το βάρος τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κοπέλες στις οποίες είχαν πει ότι τα μοντέλα στις φωτογραφίες θεωρούνται ελκυστικά από τους άντρες ήταν και αυτές που δήλωσαν πιο ικανοποιημένες με τα κιλά τους.

Οι κοπέλες στις οποίες δε δόθηκαν εξηγήσεις για την επιλογή των φωτογραφιών και στις οποίες οι ερευνητές είχαν πει ότι οι άντρες προτιμούν τις αδύνατες γυναίκες έδωσαν τις ίδιες βαθμολογίες. Τα αποτελέσματα αυτά εξέπληξαν τους ερευνητές, καθώς αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες θεωρούν δεδομένο ότι οι άντρες προτιμούν τις αδύνατες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες φάνηκε να επηρεάζονται από την αντρική γνώμη ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν προσωπικά ή δεν έχουν δει ποτέ τον άντρα που έχει τη συγκεκριμένη γνώμη. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχουσες πείστηκαν ότι η πραγματική γνώμη των αντρών είναι αυτή που τους παρουσίασαν οι ερευνητές, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα περίτεχνο κατασκεύασμα προς εξυπηρέτηση των σκοπών της έρευνας.

Σε επικοινωνία μέσω e-mail που είχε με την Medical Daily, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Andrea Meltzer από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist του Τέξας εξηγεί πως «οι προτιμήσεις των αντρών είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα σώματος των γυναικών».

Αν και οι ανησυχίες των γυναικών για τη γνώμη του αντρικού φύλου είναι κατανοητές, αρκετές μελέτες υποδεικνύουν πως είναι πέρα για πέρα περιττές.

Σε πρόσφατη μελέτη που εκπόνησαν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που αναζητούν κατά κύριο λόγο οι άντρες σε μια γυναίκα είναι η αμοιβαία έλξη και η αγάπη. Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άντρες δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα σ παράγοντες όπως η εξυπνάδα και η οικονομική σταθερότητα της γυναίκας.

Βεβαίως οι άντρες θεωρούν την ομορφιά επιθυμητό χαρακτηριστικό σε μια γυναίκα, όμως όμορφη δε σημαίνει απαραιτήτως αδύνατη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμούνται πάντα όλες οι γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Τι δεν πρέπει να πείτε σε ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση
Τεστ αυτοπεποίθησης: Πόσο καλά τα πάτε με... τον εαυτό σας;
Αυτοεκτίμηση: Οι υγιείς ανησυχίες και η γνώμη των άλλων