ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει κατάθλιψη

Μπορεί σε πολλούς ανθρώπους να ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό: ακόμα και τα μικρά παιδιά είναι πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει κατάθλιψη

Βέβαια, απλά και μόνο επειδή ένα παιδί φαίνεται λυπημένο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι έχει σημαντική κατάθλιψη. Εάν η θλίψη γίνει επίμονη, ή εάν το παιδί εκδηλώνει ανάρμοστη συμπεριφορά, που επηρεάζει τις κοινωνικές του δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντα του, τις σχολικές του επιδόσεις και τις σχέσεις του στην οικογένεια, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι πάσχει από κάποιας μορφής κατάθλιψη. Λάβετε υπόψη ότι ενώ η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια, είναι επίσης απολύτως θεραπεύσιμη σε αυτή την ηλικία.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου έχει κατάθλιψη;

Τα συμπτώματα της παιδικής κατάθλιψης ποικίλουν. Παραμένουν συχνά χωρίς διάγνωση και χωρίς θεραπεία, επειδή παρεξηγούνται από γονείς και γιατρούς ως φυσιολογικές συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

Πολλά παιδιά εμφανίζουν θλίψη ή κακή διάθεση παρόμοια με εκείνη των ενηλίκων που πάσχουν από κατάθλιψη. Τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιστρέφονται γύρω από τη θλίψη, μια αίσθηση απόγνωσης και απότομες εναλλαγές στη διάθεση.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της παιδικής κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

-Ευερεθιστότητα ή θυμό

-Διαρκή συναισθήματα θλίψης και απελπισίας

-Κοινωνική απόσυρση

-Αυξημένη ευαισθησία στην απόρριψη

-Αλλαγές στην όρεξη - είτε αυξάνεται είτε μειώνεται σημαντικά

-Αλλαγές στον ύπνο - αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος

-Φωνητικές εξάρσεις με νεύρα, θυμό ή κλάμα

-Δυσκολία στη συγκέντρωση

-Κόπωση και μειωμένη γενικά ενέργεια

-Παράπονα για πόνους (στομαχόπονους, πονοκεφάλους) που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπεία

-Μειωμένη ικανότητα να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο σπίτι ή με φίλους, στο σχολείο, σε εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και σε άλλα χόμπι ή ενδιαφέροντα

-Αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης ή ενοχής

-Διαταραγμένη σκέψη ή συγκέντρωση

Δεν είναι απαραίτητο όλα τα παιδιά να έχουν όλα αυτά τα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα θα εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και υπό διαφορετικές συνθήκες.

Παρά το γεγονός ότι μερικά παιδιά μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν αρκετά καλά σε δομημένα περιβάλλοντα, τα περισσότερα παιδιά με σημαντική κατάθλιψη θα βιώσουν σημαντικές αλλαγές στις κοινωνικές τους δραστηριότητες, απώλεια ενδιαφέροντος για το σχολείο και κακή ακαδημαϊκή επίδοση, ή μια απότομη αλλαγή στην εμφάνιση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 2,5% των παιδιών στις ΗΠΑ πάσχει από κάποιας μορφής κατάθλιψη, η οποία είναι πιο συχνή στα αγόρια κάτω των 10 ετών. Αλλά από εκεί και μέχρι την ηλικία των 16 ετών, τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης:

Κάντε διαλογισμό αν θέλετε να μην γεράσει πρόωρα ο εγκέφαλός σας

Κατάθλιψη και αυξημένο άγχος: Πώς η επιστήμη τα «προβλέπει» χρόνια νωρίτερα

Έρευνα Σοκ: Παιδική κατάθλιψη και μοναξιά χτυπούν το κόκκινο καμπανάκι!

Ψυχολόγος ή ψυχίατρος: Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ;