ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Εθισμό στα έξυπνα κινητά δείχνουν οι selfies

Τα smartphones προκαλούν εθισμό, το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του οποίου είναι οι selfies που αναρτώνται από τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Εθισμό στα έξυπνα κινητά δείχνουν οι selfies

Οι συνεχείς selfies υποδηλώνουν ναρκισσισμό, δηλαδή υπερβολικό ενδιαφέρον ή θαυμασμό προς τον εαυτό και την σωματική εμφάνιση, λένε οι ερευνητές.

Άλλες βασικές ενδείξεις του εθισμού στο smartphone είναι οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, η μοναξιά και η ζήλεια.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντέρμπυ, συμμετείχαν 256 νέοι (η μέση ηλικία τους ήταν τα 29 έτη), το 13% εκ των οποίων είχαν σαφείς ενδείξεις εθισμού.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Διεθνή Επιθεώρηση ΚυβερνοΣυμπεριφοράς, Ψυχολογίας & Μάθησης» (IJCBPL), ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν μακροσκελή ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την χρήση του smartphone τους και την προσωπικότητά τους.

Έτσι διαπίστωσαν πως υπήρχε σημαντική θετική συσχέτιση ανάμεσα στον ναρκισσισμό και τον εθισμό στα κινητά, γεγονός που υποδηλώνει πως «όσο πιο ναρκισσιστής είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να εθιστεί στο κινητό του», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Ζαχίρ Χουσέιν, λέκτορα Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο.

Η μελέτη αποκάλυψε ακόμα ότι ο μέσος χρήστης περνάει 3,6 ώρες την ημέρα ασχολούμενος με το κινητό του, με το 35% των νέων να παραδέχονται πως το χρησιμοποιούν ακόμα και σε μέρη όπου απαγορεύεται και το 87% να λένε πως η χρήση αφορά κυρίως τις επαναλαμβανόμενες «εμφανίσεις» τους στα sites κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε επίσης:

Πιο έντονες ναρκισσιστικές τάσεις έχουν οι άντρες από τις γυναίκες

Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί σας που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ