ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει σύνδρομο Άσπεργκερ

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει σύνδρομο Άσπεργκερ

Το σύνδρομο Asperger πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό γιατρό, ο Hans Asperger, ο οποίος περιέγραψε πρώτος την πάθηση το 1944.

Πρόκειται για μία αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται σε μικρή ηλικία και οδηγεί σε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη πολλών βασικών δεξιοτήτων, όπως η ικανότητα να συναναστρέφεται και να επικοινωνεί το παιδί με τους άλλους, αλλά και η δυσκολία στην χρησιμοποίηση της φαντασίας του.

Αν και το σύνδρομο Asperger είναι παρόμοιο με τον αυτισμό, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές. Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger, συνήθως λειτουργούν καλύτερα από ό,τι εκείνα με αυτισμό. Επιπλέον, τα παιδιά με σύνδρομο Asperger έχουν συνήθως φυσιολογική νοημοσύνη και σχεδόν φυσιολογική γλωσσική ανάπτυξη, αν και μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα επικοινωνίας, καθώς μεγαλώνουν.

Πως θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει σύνδρομο Άσπεργκερ

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Asperger ποικίλλουν και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Προβλήματα στις κοινωνικές δεξιότητες: Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger έχουν συνήθως δυσκολία να αλληλεπιδρούν με τους άλλους και συχνά αισθάνονται πολύ άβολα σε κοινωνικές καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές δεν κάνουν εύκολα φίλους και έχουν δυσκολία στην έναρξη και διατήρηση μιας συνομιλίας.

-Εκκεντρικές ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές: Τα παιδιά με αυτή την κατάσταση μπορεί να αναπτύξουν περίεργες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, κυρίως με τα χέρια και δάχτυλα.

-Ασυνήθιστες ιδέες ή "τελετουργίες": Ένα παιδί με σύνδρομο Asperger μπορεί να αναπτύξει συνήθειες/τελετουργίες που αρνείται να αλλάξει, όπως το να φορέσει τα ρούχα του με μια συγκεκριμένη σειρά.

-Δυσκολίες επικοινωνίας: Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger δυσκολεύονται να διατηρήσουν οπτική επαφή στα μάτια όταν μιλάνε με κάποιον. Μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα στην χρήση και αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου και των χειρονομιών, καθώς και στην κατανόηση της γλώσσας του σώματος. Έχουν προβλήματα στην κατανόηση της γλώσσας, επειδή τείνουν να αντιλαμβάνονται τις λέξεις μόνο με την κυριολεκτική τους σημασία.

-Περιορισμένο φάσμα ενδιαφερόντων: Ένα παιδί με σύνδρομο Asperger μπορεί να αναπτύξει ένα έντονο, σχεδόν ψυχαναγκαστικό ενδιαφέρον σε πολύ συγκεκριμένους τομείς, όπως το πρόγραμμα της τηλεόρασης, οι καιρικές συνθήκες, ή οι χάρτες.

-Προβλήματα συντονισμού: Οι κινήσεις των παιδιών με σύνδρομο Asperger μπορεί να μοιάζουν πολύ αδέξιες.

-Κατάρτιση και ταλέντο: Πολλά παιδιά με σύνδρομο Asperger είναι εξαιρετικά ταλαντούχα ή έχουν αυξημένη ειδίκευση σε έναν συγκεκριμένο τομέα, όπως η μουσική ή τα μαθηματικά.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα υιοθετημένα παιδιά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης

Τι "σημαίνει" όταν κάποιος τρώει τα νύχια του; Οι ειδικοί απαντούν!

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Μαθησιακές δυσκολίες: 8 Τρόποι ενίσχυσης του τονισμού!

BEST OF NETWORK

Επίθεση στον σταθμάρχη του μετρό: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό

Κρούσματα σήμερα: 139 βρέθηκαν στην Αττική - Ο χάρτης της πανδημίας

Σοκαριστική υπόθεση στη Θεσσαλονίκη: Βίαζε ανήλικη δίνοντας χαρτζιλίκια

Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Survivor Spoiler 18/1: Η πρώτη μάχη ασυλίας με νέες ομάδες. Ποιοι κερδίζουν;

Κορονοϊός - Έρευνα: Το 30% όσων αναρρώνουν επιστρέφουν στην κλινική - Ένας στους οκτώ πεθαίνει

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει – Τι θα κρίνει την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων

Survivor - Spoiler 18/1: Αυτές είναι οι δύο νέες ομάδες - Δείτε ποιοι «Διάσημοι» πήγαν στους «Μπλε»

Αργίες 2021: Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος - Δείτε όλα τα τριήμερα

Ηρωίδα σερβιτόρα έσωσε 11χρονο από κακοποίηση δείχνοντάς του ένα σημείωμα (pics)

Η νέα σειρά με τον Μέγα Αλέξανδρο καλπάζει προς τις οθόνες μας