ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η μία και μοναδική ερώτηση που αποκαλύπτει τους ναρκισσιστές

Η μία και μοναδική ερώτηση που αποκαλύπτει τους ναρκισσιστές

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία και μόνο ερώτηση είναι αρκετή ώστε να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο έχει λιγότερο ή περισσότερο έντονες ναρκισσιστικές τάσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, η απάντηση στην ερώτηση αυτή δείχνει με εξαιρετική ακρίβεια εάν το άτομο εμφανίζει τα τυπικά χαρακτηριστικά του ναρκισσιστή.

Έπειτα από μια σειρά 11 πειραμάτων που περιελάμβαναν πάνω από 2.200 άτομα όλων των ηλικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τις ναρκισσιστικές προσωπικότητες με βάση την απάντησή τους στην εξής ερώτηση (συνοδευόμενη από τη διευκρίνιση):

«Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με τη δήλωση 'Είμαι ναρκισσιστής'; (Σημείωση: Η λέξη 'ναρκισσιστής' σημαίνει εγωιστής, εγωκεντρικός και ματαιόδοξος)»

«Τα άτομα που είναι διατεθειμένα να παραδεχθούν ότι είναι πιο ναρκισσιστές από άλλους πιθανότατα είναι πράγματι πιο ναρκισσιστές», αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου ο Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής Επικοινωνίας και Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

62b1d044048f0089427279ce37315168 L Δείτε κι αυτό:
Τεστ προσωπικότητας: Είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής;

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν στην παραπάνω ερώτηση με βάση μια κλίμακα από το 1 (δεν ισχύει καθόλου για εμένα) έως το 7 (ισχύει πάρα πολύ για εμένα).

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν πως η απάντηση στην ερώτηση ήταν σχεδόν το ίδιο αξιόπιστη στην αξιολόγηση της ναρκισσιστικής προσωπικότητας όσο άλλα τεστ, όπως η ευρέως χρησιμοποιούμενη Απογραφή Ναρκισσιστικής Προσωπικότητας (Narcissistic Personality Inventory), η οποία περιλαμβάνει 40 ερωτήσεις.

«Οι ναρκισσιστές είναι σχεδόν περήφανοι γι' αυτό που είναι. Μπορείς να τους ρωτήσεις ευθέως επειδή δεν θεωρούν το ναρκισσισμό αρνητικό χαρακτηριστικό –πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους ανθρώπους και δεν τους πειράζει να το δηλώσουν δημοσίως», δηλώνει ο Μπούσμαν.

Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας θεωρείται ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ποικίλα γνωρίσματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι η επιθυμία για έπαινο και θαυμασμό, οι φαντασιώσεις για εξουσία και επιτυχία, η έλλειψη ενσυναίσθησης και η εύθραυστη αυτοεκτίμηση.

Σύμφωνα με τον Μπούσμαν, «ο ναρκισσισμός αποτελεί εμπόδιο τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για την κοινωνία, καθώς όσοι πιστεύουν ότι είναι ήδη τέλειοι δεν προσπαθούν να βελτιωθούν, ενώ παράλληλα οι ναρκισσιστές σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και τα δικά τους συμφέροντα, χωρίς να βοηθούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους γύρω τους».

Διαβάστε επίσης:

Τι μαρτυρούν για τον χαρακτήρα οι αναρτήσεις σας στο Facebook
Τι νιώθει ένα άτομο με άγχος (φωτογραφίες)

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 1.044 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Στους 85 οι θάνατοι, στους 600 οι διασωληνωμένοι

«Κλείδωσε» το διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει - Τι θα ανακοινώσει για το lockdown

Κρούσματα σήμερα: 213 στη Θεσσαλονίκη, 255 στην Αττική - Ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα

Κορονοϊός: Θρήνος για τον 49χρονο γυναικολόγο που πέθανε στη Λάρισα - «Υπέροχέ μου άνθρωπε...»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Φοβήθηκα και πόνεσα πολύ» - Το «ευχαριστώ» και το μήνυμα για τον κορονοϊό

Θρίλερ στο κέντρο της Αθήνας: Εξαφανίστηκε ο Τάκης Παπαχρήστου

Πέθανε η δημοσιογράφος Μαρία Κωνσταντοπούλου

Σχολεία: Η απόφαση για το άνοιγμά τους και το σενάριο για κόψιμο των διακοπών των Χριστουγέννων

Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Πέθανε ο Μάρκος Παζιώκης

Μαραντόνα: Παραδόθηκε ο υπάλληλος που έβγαλε… selfie με τη σoρό του

Κορονοϊός: Συνεχίζεται η ασφυξία στις ΜΕΘ - Πόσες κλίνες είναι ελεύθερες στην Αττική

Καιρός: Χριστούγεννα με κρύο και χιόνια; Η «πρόβλεψη» του Σάκη Αρναούτογλου