ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η δημιουργικότητα και η ψύχωση έχουν κοινή γενετική βάση

Η δημιουργικότητα μοιράζεται κοινές γενετικές ρίζες με τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Neuroscience.

Η δημιουργικότητα και η ψύχωση έχουν κοινή γενετική βάση

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από τη βάση δεδομένων deCODE, μια βιβλιοθήκη γενετικού υλικού που προέκυψε από συλλογή δειγμάτων από τον πληθυσμό της Ισλανδίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν αρχικά ιατρικά και γενετικά δεδομένα που αφορούσαν σε 86.000 Ισλανδούς, καταλήγοντας σε μια μοναδική «υπογραφή DNA» που συσχετίστηκε με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής. Βάσει των στοιχείων που αναλύθηκαν, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος όσον αφορά τη σχιζοφρένεια και αυξημένος κατά ένα τρίτο όσον αφορά τη διπολική διαταραχή.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να εξετάσουν το γονιδίωμα των ατόμων με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Τα δείγματα προήλθαν από περισσότερους από 1.000 εθελοντές, μέλη συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Ισλανδία στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, του θεάτρου, του χορού, της συγγραφής και της μουσικής.

Τα άτομα αυτά φάνηκε να έχουν κατά 17% περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με άτομα που δεν συμμετείχαν σε τέτοιου είδους συλλόγους, να φέρουν στο γενετικό τους κώδικα την προαναφερθείσα «υπογραφή».

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με τα ευρήματα τεσσάρων ακόμη μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε Ολλανδία και Σουηδία, μελέτες που αφορούσαν σε 35.000 ανθρώπους περίπου, στις οποίες συγκρίθηκαν άτομα από το γενικό πληθυσμό με άτομα που εργάζονται στον καλλιτεχνικό χώρο.

«Αξιοποιούμε τα εργαλεία της σύγχρονης Γενετικής ώστε να μελετήσουμε τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος», αναφέρει ο βασικός συντάκτης της νέας μελέτης, Δρ Kari Stefansson, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου ABC. «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς, για να είναι κάποιος δημιουργικός, πρέπει να σκέφτεται διαφορετικά από το μέσο άνθρωπο και παλαιότερα έχει δειχθεί ότι αυτό ισχύει για άτομα που φέρουν στο γενετικό τους κώδικα δείκτες που προδιαθέτουν για σχιζοφρένεια.»