ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αγκαλιάστε την δραματοθεραπεία για να γίνετε αισιόδοξοι και να θεραπεύσετε παλιά τραύματα

Αγκαλιάστε την δραματοθεραπεία για να γίνετε αισιόδοξοι και να θεραπεύσετε παλιά τραύματα

Με στόχο να γνωρίσουμε καλύτερα τον εσωτερικό μας εαυτό, να μάθουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να γιατρέψουμε παλιά τραύματα, η  Ψυχοθεραπεύτρια Δραματοθεραπεύτρια Αντιγόνη Χριστοφόρου, πραγματοποιεί Μαθήματα Δραματοθεραπείας (Ένα Μαγικό Ταξίδι). 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές ψυχικής υγείας, σε θεραπευτές, ψυχολόγους, θεραπευτές μέσω τέχνης, συμβούλους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, και σε όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα την μέθοδο της Δραματοθεραπείας.

Η Δραματοθεραπεία είναι μια αισιόδοξη θεραπεία που ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης, (Μουσικοθεραπεία, Χοροθεραπεία, Εικαστική Θεραπεία). Χρησιμοποιεί τα δυνατά σημεία του ανθρώπου και τον βοηθάει να αποκτήσει και να αναπτύξει αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, επιφέροντας την ψυχική και συναισθηματική ισορροπία και γαλήνη. Βοηθά την έκφραση, την επικοινωνία, διεγείρει τη φαντασία, τη χαρά, την ευεξία και τη δημιουργικότητα.

Με τη δραματοθεραπεία ανασύρονται και έρχονται στο συνειδητό επίπεδο ξεχασμένα, κρυμμένα, απωθημένα κομμάτια του εαυτού μας και της προσωπικής μας ιστορίας.

Στην ιστορία του ο καθένας μπορεί να συναντήσει ένα ευρύ ρεπερτόριο ρόλων. Μέσα από τη μέθοδο των ρόλων (Landy '93) μας δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστούμε όχι μόνο τους σημαντικότερους ρόλους της καθημερινής μας ζωής αλλά και το σύστημα των υπορόλων που διαμορφώνει, καθοδηγεί, καθορίζει τις καθημερινές μας συμπεριφορές δημιουργώντας ένα λειτουργικό σύστημα ρόλων.
Συμπερασματικά η μέθοδος της δραματοθεραπείας επιδιώκει την έκφραση της «εσωτερικής σκηνής» μέσα από τη βίωση των ρόλων και το παράδοξο του θεάτρου.

Συνδέει το ασυνείδητο με το «θέατρο» της καθημερινής μας ζωής, επιτυγχάνοντας όχι μόνο την κάθαρση και την προσωπική ανάπτυξη αλλά και αποτελεσματικότερες αλλαγές.

Η δραματοθεραπεία φαίνεται να αποτελεί θεραπεία επιλογής για τον σύγχρονο άνθρωπο εισάγοντας την έννοια του αισθητικού και δημιουργικού στη θεραπευτική διαδικασία, απαραίτητα στοιχεία στη μεταμοντέρνα εποχή.
Από το 1988 η μέθοδος εφαρμόζεται σε χώρους ψυχικής υγείας, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα απεξάρτησης. Ανακοινώσεις, μελέτες και αποτελέσματα της μεθόδου εμφανίζονται σε επίσημα συνέδρια ψυχοθεραπείας.

Περιγραφή:

Το Κέντρο Δραματοθεραπείας "Ο Μίτος της Αριάδνης" συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τα μαθήματα Δραματοθεραπείας.

Έναν κύκλο επτά (7) συναντήσεων με στόχο την γνωριμία με τη μέθοδο από θεωρητική αλλά κυρίως από βιωματική πλευρά. Η κάθε συνάντηση αφορά μία συγκεκριμένη θεματική που θα λειτουργεί ως άξονας γύρω από τον οποίο θα εκφράζονται σκέψεις και συναισθήματα που οι συμμετέχοντες θα επιθυμούν να μοιραστούν. Όλες οι συναντήσεις είναι αυτοτελείς και αλληλοσυμπληρωμένες. Τα μαθήματα περιέχουν χρήση θεραπευτικών καρτών, δραματοποίηση ιστοριών, μεθόδους δράσης, παίξιμο ρόλων, θεατρικό παιχνίδι, ασκήσεις χαλάρωσης, ασκήσεις κίνησης, γλυπτά, μίμηση, δημιουργία ιστοριών, ζωγραφική, αυτοσχεδιασμό, κ.α., και έχουν στόχο να διεγείρουν τη δημιουργική φαντασία, να βελτιώσουν την παρατηρητικότητα, να αφυπνίσουν τη μνήμη και να ανασύρουν συναισθήματα και νέες οπτικές.

Ελάτε να μάθετε νέους τρόπους επικοινωνίας, να νιώσετε το αίσθημα της ομαδικότητας, να πάρετε με ευχάριστο τρόπο γνώση, να νιώσετε τη δύναμη της ομάδας μέσω της συνεργασίας, να βρείτε τα όρια σας, να τα ξεπεράσετε, να ανακαλύψετε τα δυνατά σας σημεία και να τα αξιοποιήσετε.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, για την συμμετοχή σας δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και καλτσάκια.

Διαβάστε ακόμη:

Πως η Δραματοθεραπεία θεραπεύει το σώμα και την ψυχή