ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ούτε εσωστρεφής, ούτε εξωστρεφής; Μήπως είστε αμφιστρεφής;

Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια θεωρούνται βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετά ξεκάθαρο εάν κάποιο από τα δύο επικρατεί σε ένα άτομο, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο και συμβάλλουν εξίσου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Ούτε εσωστρεφής, ούτε εξωστρεφής; Μήπως είστε αμφιστρεφής;

Στην περίπτωση αυτή, η αυστηρή διχοτόμηση μεταξύ εσωστρέφειας και εξωστρέφειας ξεθωριάζει και αναδύεται ένα καινούργιο γνώρισμα: η αμφιστρέφεια (ambiversion).

Όπως υποδεικνύει και ο ίδιος ο όρος, πρόκειται για την αρμονική συνύπαρξη εσωστρέφειας και εξωστρέφειας στο ίδιο άτομο.

Μπορείτε να καταλάβετε εάν είστε αμφιστρεφής εάν αναλογιστείτε τη συμπεριφορά σας σε συνηθισμένες κοινωνικές περιστάσεις. Τι αναζητάτε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά: Μια έξοδο με φίλους ή τον καναπέ σας και το τηλεκοντρόλ; Φεύγετε νωρίς από τα πάρτι ή μένετε μέχρι το τέλος; Όταν συζητάτε, σκέφτεστε πολύ τι θα πείτε ή λέτε το πρώτο πράγμα που θα σας έρθει στο μυαλό; Εάν χαρακτηρίζεστε από αμφιστρέφεια, οι απαντήσεις σας σε τέτοιου είδους ερωτήσεις κυμαίνονται κάπου μεταξύ των δύο άκρων.

Πατήστε εδώ για να κάνετε ένα γρήγορο τεστ που θα σας δείξει εάν είστε εσωστρεφής, εξωστρεφής ή αμφιστρεφής.

Η αμφιστρέφεια θεωρείται πρόκληση για το άτομο που τη διαθέτει. Ένας αμφιστρεφής άνθρωπος είναι πιθανό να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην κοινωνικότητα και τη μοναχικότητά του, με την εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια να αλληλεπιδρούν και να ανταλλάσσουν συνεχώς θέσεις στην καθημερινότητά του.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ προσωπικότητας: Αξιολογήστε τις 6 πτυχές του εαυτού σας
Πόσο νευρωτικοί είστε; Κάντε το τεστ του ενός λεπτού!
Τεστ προσωπικότητας: Πώς να εντοπίσετε ναρκισσιστές, ψυχοπαθείς, ευαίσθητους