ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δαφνί επόμενη Ημέρα: Ποιος έχει το πολιτικό θάρρος να υλοποιήσει την Μεταρρύθμιση για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα;

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι το προοδευτικό μας όραμα, τόνιζε τον περασμένο Φεβρουάριο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι επιχειρείται ωστόσο να υλοποιηθεί με νεοφιλελεύθερο τρόπο.

Δαφνί επόμενη Ημέρα: Ποιος έχει το πολιτικό θάρρος να υλοποιήσει την Μεταρρύθμιση για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Υποστήριζε δε -αναφερόμενος στο σχέδιο της Μεταρρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης που μιλούσε για κλείσιμο των Ψυχιατρείων και μεταφορά των περιστατικών σε τμήματα του ΕΣΥ- ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν ούτε οι ασθενείς αλλά ούτε και ούτε να κλείσουν δομές χωρίς προηγουμένως να έχουν αναπτυχθεί άλλες.

Το εγχείρημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης δεν πρέπει να γίνει εκβιαστικά και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να νιώσουν ότι διακόπτουν απότομα την νοσηλεία τους, υπογράμμιζε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς και όχι να πιστέψουν ότι εξαιτίας της μεταρρύθμισης θα βρεθούν στον δρόμο.

Φυσικά, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν περάσει αρκετοί μήνες και το πιο θλιβερό δεν είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν προχώρησε -γιατί, ίσως λογικά, δεν πρόλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά το πιο θλιβερό είναι τα τραγικά περιστατικά που συνέβησαν στο διάστημα αυτό στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Δαφνί. Τον περασμένο Μάιο ένας ασθενής ψυχικά πάσχων σκότωσε άλλον ασθενή μεγαλύτερό του, ενώ την περασμένη Παρασκευή οι πολίτες μούδιασαν όταν έμαθαν πως ένας 35χρονος ασθενής έβαλε φωτιά με αναπτήρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί εμπρησμός και να χάσουν την ζωή τους τρία άτομα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο νοσοκομείο μαζί με το ΕΚΑΒ και τη διοίκηση του ΕΚΕΠΥ, διέταξε ΕΔΕ.

Για την ιστορία να πούμε ακόμη ότι την φετινή χρονιά οι θάνατοι στο ΨΝΑ αυξήθηκαν σε σχέση με το 2014, αγγίζοντας τους 45, ενώ πέρυσι όλη την χρονιά είχαν σημειωθεί 36.

Δεν γνωρίζουμε εάν τα δύο αυτά δραματικά περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχε προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι κοινός παρονομαστής και των δύο αποτελεί σίγουρα η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Ψυχιατρείου, το οποίο φυσικά δεν είναι το μοναδικό που βιώνει την κατάσταση αυτή.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το ΕΣΥ αλλά και όλος ο χώρος της υγείας, χρειάζεται έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ποιος αμφέβαλε ποτέ για αυτό, ωστόσο το ερώτημα είναι τι γίνεται όταν οι πόροι είναι μειωμένοι και άρα η περίθαλψη στην Ελλάδα καταδικασμένη; Μήπως στην περίπτωση αυτή, το προσωπικό ενδιαφέρον, είτε από νοσηλευτές, είτε από την διοίκηση, πρέπει να είναι περισσότερο αυξημένο;

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 5ετία έχουν αποχωρήσει από το Ψυχιατρείο 400 νοσηλευτές, ενώ ολόκληρα τμήματα με δεκάδες ασθενείς λειτουργούν με δυο νοσηλευτές. Σήμερα φιλοξενούνται στο Ψυχιατρείο βαριά ασθενείς μεταξύ των οποίων και 90 με ποινική εμπλοκή (όπως είναι ο 35χρονος δράστης της Παρασκευής) αφού πουθενά στην χώρα, δεν υπάρχουν ειδικές δομές για την νοσηλεία και φύλαξη τέτοιων δύσκολων περιστατικών, τα οποία είναι επικίνδυνα τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους.

Συνολικά, από τους 1.100 ασθενείς, οι 700 ζουν σε εξωτερικές δομές και οι 400 νοσηλεύονται στο ΨΝΑ. Το 45% των νοσηλευομένων είναι ανασφάλιστοι.

Η Επιτροπή που είχε υλοποιήσει το σχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, με επικεφαλής τον πρώην διοικητή στα νοσοκομεία Δαφνί και Δρομοκαΐτειο κ. Παύλο Θεοδωράκη, είχε καταλήξει στα νοσοκομεία εκείνα, που θα φιλοξενήσουν τους ασθενείς όταν θα κλείσουν τα ψυχιατρεία. Ο πρώην διοικητής του Ψυχιατρείου Δαφνί είχε αναφέρει και παλαιότερα στο onMed ότι το πλάνο για την ανάπτυξη των 15 ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία της χώρας είναι έτοιμο, όπως έτοιμο είναι και το πλάνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το νέο εφημεριακό σύστημα αναφορικά με την τομεοποίηση.

Δυστυχώς οι παραπάνω προτάσεις του πρώην διοικητή του ΨΝΑ κ. Θεοδωράκη δεν υλοποιήθηκαν. Αντ' αυτού, ο πρώην διοικητής απολύθηκε παρανόμως και αντισυνταγματικά και το Δαφνί παραμένει ακέφαλο τόσους μήνες μετά.

Δαβάστε ακόμη:

Πυρκαγιά στο Δαφνί: Όταν νοσεί η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση ...

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση & ΠΦΥ σε τροχιά αναδιοργάνωσηςΨυχιατρική Μεταρρύθμιση & ΠΦΥ σε τροχιά αναδιοργάνωσης

Καταγγελίες για δεμένο αυτιστικό 20χρονο, στο ΔαφνίΚαταγγελίες για δεμένο αυτιστικό 20χρονο, στο Δαφνί