ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δε βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης τα ω-3 λιπαρά οξέα, λένε τώρα οι επιστήμονες

Δε βοηθούν, τελικά, στη θεραπεία της κατάθλιψης τα ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν τώρα Βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Library.

Δε βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης τα ω-3 λιπαρά οξέα, λένε τώρα οι επιστήμονες

Στο παρελθόν, πολλές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι ωφέλιμα για τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη.

Τώρα, η Δρ Κάθριν Άπλετον και οι συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Μπουρνμαουθ της Μ. Βρετανίας υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μικρή έως μέτρια θετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, με το μέγεθος της επίδρασης να είναι απίθανο να έχει νόημα στα άτομα με κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 26 μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερα από 1.400 άτομα με κατάθλιψη, συμπεραίνοντας ότι μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει συμπληρώματα διατροφής με ω-3, το σκορ των συμπτωμάτων ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο των ατόμων που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.

«Προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά υψηλής ποιότητας για να καθορίσουμε την επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων ως θεραπεία για τη μείζονα κατάθλιψη. Και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό οι ασθενείς με κατάθλιψη, ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές ως προς τη θεραπεία τους», σημειώνει η Δρ Άππλετον.