ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί τόσοι διάσημοι ισχυρίζονται ότι είναι ψυχαναγκαστικοί;

Γιατί τόσοι διάσημοι ισχυρίζονται ότι είναι ψυχαναγκαστικοί;

Φαίνεται ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι της... μόδας, καθώς όλο και περισσότεροι celebrities βγάζουν στη φόρα τις παραξενιές τους και τα μικρά αλλόκοτα τελετουργικά που εξασφαλίζουν τη γαλήνη στην καθημερινότητά τους.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη πάθηση, καθώς προκαλεί στον πάσχοντα τρομερή δυσφορία και άγχος. Χαρακτηρίζεται από εμμονικές σκέψεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το πλύσιμο των χεριών πολλές φορές μέσα στην ημέρα ή τη μόνιμη ανασφάλεια ότι η πόρτα του σπιτιού έχει μείνει ξεκλείδωτη ή ότι το μάτι της κουζίνας είναι αναμμένο.

Σε καμία περίπτωση οι διάσημοι δεν έχουν «ανοσία» στις ψυχικές διαταραχές, ωστόσο πολλοί δηλώνουν ελαφρά τη καρδία ότι είναι ψυχαναγκαστικοί, κάνοντας μια σοβαρότατη διαταραχή να μοιάζει με κάποια καινούργια τάση στα ρούχα ή κάποια καινούργια δίαιτα.

Ο ψυχίατρος της Daily Mail Δρ Μαξ Πέμπερτον εκφράζει ανοιχτά την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ορισμένοι ευτελίζουν τη διαταραχή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για ένα «τέχνασμα» που χρησιμοποιούν ώστε να φανούν πιο ενδιαφέροντες ή ιδιόρρυθμοι.

Δείτε μερικούς από τους διάσημους που έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι εκδηλώνουν σημάδια ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

- Κάμερον Ντίαζ

Η όμορφη ηθοποιός έχει δηλώσει πως στο παρελθόν ήταν μικροβιοφοβική, με αποτέλεσμα να αποφεύγει να αγγίξει οποιοδήποτε πόμολο. Αναγκαζόταν να ανοίγει τις πόρτες με τον αγκώνα επειδή φοβόταν μήπως κολλήσει τίποτα και έπλενε τα χέρια της πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Υποστηρίζει βέβαια ότι πλέον έχει καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα.

- Σαρλίζ Θερόν

Η βραβευμένη με Όσκαρ Σαρλίζ Θερόν έχει εμμονή με τα... ακατάστατα ντουλάπια. Δεν την ενοχλεί να επικρατεί σε έναν χώρο χάος, δηλώνει όμως ότι δεν αντέχει το χάος να παραμένει κρυμμένο. Δεν αντέχει τη σκέψη ότι διάφορα πράγματα βρίσκονται πεταμένα μέσα σε ένα ντουλάπι ή μία ντουλάπα και μάλιστα μπορεί ακόμη και να χάσει τον ύπνο της λόγω αυτού!

- Ντέιβιντ Μπέκαμ

2EC833E200000578 3334265 image m 27 1448495920312

Ο γοητευτικός Βρετανός είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι θέλει τα αντικείμενα να τοποθετούνται σε τέλεια σειρά ή όλα τα αντικείμενα να οργανώνονται σε ζευγάρια. Για παράδειγμα, είχε δηλώσει πως όταν βάζει τα αναψυκτικά στο ψυγείο πρέπει ο αριθμός τους να είναι ζυγός και αν ένα περισσεύει τότε το παίρνει και το βάζει σε κάποιο ντουλάπι!

- Τζούλιαν Μουρ

Η 55χρονη ηθοποιός στο παρελθόν ακολουθούσε ευλαβικά ένα τελετουργικό κάθε φορά που έβγαινε από το σπίτι της. Έφευγε μία συγκεκριμένη ώρα και περπατούσε με συγκεκριμένη ταχύτητα έτσι ώστε να πετυχαίνει μόνο πράσινα φανάρια στις διαβάσεις πεζών! Βέβαια, έχει δηλώσει πως τέτοιες συμπεριφορές ήταν παραξενιές της νιότης και πως «δεν έχει χρόνο για εμμονές» από τότε που έκανε παιδιά.

- Σερένα Γουίλιαμς

Η διάσημη τενίστρια δένει τα κορδόνια της με έναν συγκεκριμένο τρόπο και χτυπά τη μπάλα στο έδαφος πέντε φορές πριν κάνει το πρώτο σερβίς και δύο φορές πριν κάνει το δεύτερο. Παραδέχεται βέβαια ότι έχει κάνει η ίδια τη «διάγνωση» για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και πως η περίπτωσή της είναι αρκετά ήπια.

- Ντάνιελ Ράντκλιφ

205E26DD00000578 3334265 image m 31 1448495992433

Ο κινηματογραφικός Χάρι Πότερ είναι ίσως ένας από τους λίγους διάσημους που πραγματικά πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Το 2012 μίλησε δημόσια για τις εμμονές που τον ταλαιπωρούν, δηλώνοντας μάλιστα ότι ταλαιπωρείται από τη διαταραχή από τότε που ήταν πέντε ετών. «Έπρεπε να επαναλαμβάνω ψιθυριστά κάθε πρόταση που έλεγα», είχε πει, όμως από τότε που τον παρέπεμψαν σε ειδικό κατάφερε να ελέγξει την παρόρμηση.

- Μέγκαν Φοξ

Η 29χρονη ηθοποιός δεν χρησιμοποιεί ποτέ τα μαχαιροπίρουνα όταν πηγαίνει σε κάποιο εστιατόριο. Δηλώνει πως δεν μπορεί να φανταστεί να βάζει το στόμα της επάνω σε ένα πιρούνι που έχουν ακουμπήσει εκατομμύρια άλλα στόματα. Μάλλον κουβαλά στο μικροσκοπικό τσαντάκι της μαχαιροπίρουνα από το σπίτι της κάθε φορά που βγαίνει έξω!

Διαβάστε επίσης:

Διάσημα πρόσωπα που πάσχουν από ψυχική νόσο
Διάσημες κυρίες που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές

Links

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen