ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το ψυχολογικό τεστ του κύκλου

Κοιτάξτε την παρακάτω εικόνα για μερικά δευτερόλεπτα. Το σχήμα που βλέπετε είναι κύκλος ή όχι;

Το ψυχολογικό τεστ του κύκλου

Όσο απλό κι αν σας φαίνεται, η απάντησή σας μπορεί να υποδείξει πολλά για την προσωπικότητά σας και τις απόψεις σας σχετικά με ορισμένα κοινωνικά ζητήματα.

circle test

Το τεστ αυτό χορηγήθηκε στο πλαίσιο επιστημονικών πειραμάτων. Όσοι απάντησαν πως στην εικόνα βλέπουν έναν κύκλο φάνηκε να έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την κοινωνία σε σύγκριση με όσους είπαν ότι το σχήμα της εικόνας δεν είναι κύκλος.

Φυσικά δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στην ερώτηση. Το τεστ έχει να κάνει με τις γενικότερες αντιλήψεις ενός ατόμου.

Εάν στην εικόνα πράγματι βλέπετε έναν κύκλο, πιθανώς είστε άτομο πιο φιλελεύθερο και «ανοιχτό» σε θέματα όπως ο γάμος ατόμων ίδιου φύλου, η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και η νομιμοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση, καθώς ερμηνεύετε το σχήμα πιο «χαλαρά», ασχέτως αν δεν είναι τέλειος κύκλος.

Εάν απαντήσατε όχι, δηλαδή δεν πιστεύετε ότι το σχήμα της εικόνας είναι κύκλος, πιθανώς έχετε πιο συντηρητικές απόψεις για κοινωνικά ζητήματα και μάλλον θα υποστηρίζατε τον αυστηρότερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στη χώρα, τα αυστηρότερα μέτρα ενάντια στη χρήση ναρκωτικών αλλά και την ενίσχυση του εθνικού στρατού.

Τα παραπάνω δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology και προέκυψαν από μελέτη που αφορούσε στην κοινωνική συμπεριφορά. Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες μια σειρά από εικόνες όπου βασικά σχήματα ήταν ελαφρώς αλλοιωμένα. Όσοι εκ των συμμετεχόντων ήταν πιο «ανεκτικοί» στις αλλαγές είχαν και πιο φιλελεύθερες απόψεις σε σύγκριση με όσους έδειξαν να μην «αποδέχονται» τα αλλοιωμένα πρότυπα.

Δείτε κι αυτό:

Πέντε γρήγορα τεστ προσωπικότητας
Τεστ: Δείτε αν έχετε «σκοτεινή» προσωπικότητα
Το τεστ της σταφίδας προβλέπει τη μελλοντική επιτυχία του παιδιού