ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το ποντίκι του υπολογιστή ξέρει αν είστε θυμωμένοι!

Καταλαβαίνετε ότι ένας συνάδελφός σας έχει ενοχληθεί, έχει στρες ή γενικότερα κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα όταν αρχίζει να κοπανά το ποντίκι του υπολογιστή επάνω στο γραφείο του ή το κουνά νευρικά.

Το ποντίκι του υπολογιστή ξέρει αν είστε θυμωμένοι!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν αυτήν την εμπειρική παρατήρηση στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης και διαπίστωσαν ότι πράγματι χρησιμοποιούμε το ποντίκι του υπολογιστή διαφορετικά ανάλογα με την ψυχολογική μας κατάσταση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όταν είμαστε θυμωμένοι έχουμε την τάση να κάνουμε απότομες κινήσεις με το ποντίκι, κουνώντας όμως με παραδόξως αργό ρυθμό. Από την άλλη, όταν είμαστε απογοητευμένοι, μπερδεμένοι ή λυπημένοι, οι κινήσεις είναι λιγότερο ακριβείς και ο ρυθμός των κινήσεων είναι ακανόνιστος.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζέφρι Τζένκινς δοκίμασε τη θεωρία στην πράξη με τη βοήθεια μιας ομάδας εθελοντών. Σύμφωνα με τη βρετανικήTelegraph, χορήγησε στους συμμετέχοντες ένα τεστ σε υπολογιστή όπου οι ερωτήσεις επίτηδες φόρτωναν πολύ αργά και υπήρχε ποινή για κάθε λάθος απάντηση. Μάλιστα, εάν η βαθμολογία στο τεστ ήταν χαμηλή, το αποτέλεσμα που εμφανιζόταν στο χρήστη ήταν ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος! Όπως είναι φυσικό, οι συμμετέχοντες εκνευρίστηκαν πολύ, όμως αυτό έδωσε την ευκαιρία στο Τζένκινς να τους μελετήσει καλύτερα!

Οι ερευνητές του Μπρίγκαμ Γιανγκ ευελπιστούν πως τα αποτελέσματα της μελέτης θα χρησιμεύσουν σε προγραμματιστές, καθώς θα τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούν πώς αντιδρούν οι χρήστες όταν επισκέπτονται μια ιστοσελίδα. Σε δεύτερο επίπεδο, θα μπορούν ίσως να παρέχουν χαλαρωτικά ερεθίσματα εάν αντιλαμβάνονται ότι ο χρήστης δυσανασχετεί!