ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το κόλπο με το χαρτί για να ηρεμήσετε όταν έχετε νεύρα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Έχετε συχνά-πυκνά προβλήματα διαχείρισης θυμού;

Το κόλπο με το χαρτί για να ηρεμήσετε όταν έχετε νεύρα
Bigstock

Έρευνα έδειξε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γράψετε τα συναισθήματά σας σε ένα κομμάτι χαρτί και... να το πετάξετε!

Η απλή τεχνική, που περιλαμβάνει την καταγραφή σε ένα κομμάτι χαρτί του πώς νιώθουμε ή/και αντιδρούμε σε ένα αρνητικό περιστατικό και στη συνέχεια τον τεμαχισμό ή την απόρριψη του χαρτιού, βρέθηκε να είναι πολύ αποτελεσματική σύμφωνα με ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, ήταν το επιστέγασμα ετών έρευνας σχετικά με τη σχέση μεταξύ του γραπτού λόγου και της μείωσης του θυμού. Βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα που δείχνουν το πώς οι αλληλεπιδράσεις με απτά αντικείμενα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση ενός ατόμου.

"Περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα καταπνίξει τον θυμό σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, μείναμε έκπληκτοι που ο θυμός εξαλείφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Nobuyuki Kawai, από το Graduate School of Informatics του πανεπιστημίου της Ναγκόγια.

Στην μελέτη τους, ο Kawai και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του, Yuta Kanaya, έδωσαν οδηγίες σε 57 συμμετέχοντες, που ήταν φοιτητές από ένα τοπικό πανεπιστήμιο, να μοιραστούν τις σκέψεις τους για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως το αν πρέπει να απαγορευτεί το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι το γραπτό τους θα αξιολογηθεί από έναν διδακτορικό φοιτητή από το πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.

Ωστόσο, οι διδακτορικοί φοιτητές που έκαναν την αξιολόγηση ήταν “βαλτοί” από τους ερευνητές. Βαθμολογούσαν σταθερά τους συμμετέχοντες χαμηλά ως προς την ευφυΐα, το ενδιαφέρον, τη φιλικότητα, την λογική και τον ορθολογισμό, ανεξάρτητα από τις απαντήσεις τους.

Για να προκαλέσουν περισσότερο τους συμμετέχοντες, έγραψαν το ίδιο προσβλητικό σχόλιο στα φύλλα απαντήσεών τους: "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος θα σκεφτόταν έτσι. Ελπίζω αυτό το άτομο να μάθει κάτι όσο είναι στο πανεπιστήμιο".

Αφού μοίρασαν στους συμμετέχοντες τα φύλλα με τα... προκλητικά σχόλια στις απαντήσεις τους, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν τις σκέψεις τους, ζητώντας τους να προσδιορίσουν τι πυροδότησε τα συναισθήματά τους.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από μια ομάδα συμμετεχόντων είτε να πετάξει το χαρτί που έγραψαν σε έναν κάδο απορριμμάτων ή να το κρατήσει σε ένα αρχείο στο γραφείο τους, ενώ η δεύτερη ομάδα μπορούσε να το καταστρέψει σε έναν τεμαχιστή ή να το βάλει σε ένα πλαστικό κουτί.

Αργότερα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τον θυμό τους τόσο μετά τα προσβλητικά σχόλια που διάβασαν για το άτομό τους όσο και αφότου πέταξαν/κράτησαν το χαρτί. Όπως αναμενόταν οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερο επίπεδο θυμού όταν έλαβαν προσβλητικά σχόλια.

"Ωστόσο, τα επίπεδα θυμού των ατόμων που πέταξαν το χαρτί τους στον κάδο απορριμμάτων ή το τεμάχισαν επέστρεψαν στο αρχικό επίπεδο μετά την απόρριψη του χαρτιού. Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες που κράτησαν ένα έντυπο αντίγραφο με το προσβλητικό σχόλιο παρουσίασαν μόνο μια μικρή μείωση στον συνολικό τους θυμό, ανέφερε το δελτίο τύπου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους είναι σχετικά, καθώς ο έλεγχος του θυμού στο σπίτι και στον χώρο εργασίας είναι απαραίτητος για την μείωση των αρνητικών συνεπειών στην προσωπική και επαγγελματική ζωή ενός ατόμου. Επιπλέον, πολλές τεχνικές διαχείρισης θυμού που συνιστώνται από ειδικούς στερούνται στέρεης εμπειρικής ερευνητικής υποστήριξης και μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθούμε το πότε ακριβώς βρίσκεται σε κρίση θυμού.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνική θα είναι χρήσιμη σε επιχειρηματίες που βρίσκονται σε στρεσογόνες καταστάσεις:

“Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί, καταγράφοντας την πηγή του θυμού σαν να κρατούσατε σημειώσεις εν μέσω μιας συνάντησης και στη συνέχεια να το πετάτε όταν αισθάνεστε θυμωμένοι σε μια επαγγελματική κατάσταση”, πρότεινε ο Kawai.

Πηγές: eurekalert.org, medicaldaily.com