ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Έξι σημάδια ότι έχεις ερωτευτεί ένα ναρκισσιστή

Είναι αρκετά εύκολο για μια γυναίκα να πέσει «θύμα» ενός ναρκισσιστή, αφού οι άντρες με τάσεις ναρκισσισμού αποπνέουν –αρχικά τουλάχιστον– γοητεία και δυναμισμό.

Έξι σημάδια ότι έχεις ερωτευτεί ένα ναρκισσιστή

Στην πορεία, ωστόσο, τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, αφού ο πραγματικός τους εαυτός βγαίνει σιγά-σιγά στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Σούζαν Χέιτλερ, ένας ναρκισσιστής θέλει να περνάει πάντα το δικό του, δεν υπολογίζει τις επιθυμίες των άλλων (άρα ούτε και της συντρόφου του) και θυμώνει εάν δεν του κάνουν τα χατίρια.

Δύσκολα λοιπόν μια γυναίκα θα είναι ευτυχισμένη εάν διατηρεί σχέση με έναν άντρα με τάσεις ναρκισσισμού.

bigstock Narcissistic tanned guy posing 108671375

Πώς θα καταλάβει μια γυναίκα ότι ο σύντροφός της είναι ναρκισσιστής;

1. Δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη της

Οι ναρκισσιστές δείχνουν να ακούνε τι τους λένε οι άλλοι, όμως δεν τα λαμβάνουν και πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Ακόμη κι αν η σύντροφος κάνει μια ενδιαφέρουσα πρόταση (π.χ. για εκδρομή, για δείπνο, για ταινία), ο ναρκισσιστής δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει και μάλιστα είναι πολύ πιθανό αργότερα να την παρουσιάσει ως δική του!

2. Όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τις δικές του επιθυμίες

Ο ναρκισσιστής σύντροφος είναι αρκετά γενναιόδωρος, αρκεί οι επιθυμίες της συντρόφου να ταυτίζονται με τις δικές του. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δικές του επιθυμίες και ανάγκες κρίνονται ως προτεραιότητα.

3. Παραβαίνει τους κανόνες

Ο ναρκισσιστής πιστεύει ότι είναι ξεχωριστός και ανώτερος από όλους τους άλλους, οπότε δεν περιορίζεται ούτε τηρεί τα παραδοσιακά μοτίβα ηθικής συμπεριφοράς.

4. Δεν τον απασχολούν τα προβλήματά της

Ο ναρκισσιστής συνδέει ό,τι συμβαίνει γύρω του με τον εαυτό του. Έτσι, εάν η σύντροφός του εκφράσει κάποιο αρνητικό συναίσθημα, είναι πολύ πιθανό να το θεωρήσει «καρφί» προς τον ίδιο και να νευριάσει. Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι να αδιαφορήσει τελείως και να μην επιδείξει την απαιτούμενη συμπόνια και κατανόηση.

5. Την κατηγορεί πάντα όταν μαλώνουν

Ένα κλασικό χαρακτηριστικό του ναρκισσιστή είναι ότι δεν παραδέχεται τα λάθη του. Έτσι, θα κατηγορήσει χωρίς δεύτερη σκέψη τη σύντροφό του για ό,τι πάει στραβά στη σχέση τους και μάλλον δεν θα αλλάξει τη συνήθειά του αυτή στο μέλλον, αφού δεν μπορεί να μάθει κανείς από τα λάθη του εάν δεν τα αναγνωρίζει!

6. Την κατηγορεί όταν θυμώνει ο ίδιος

Και στην περίπτωση αυτή, η μετάθεση των ευθυνών είναι ένας τρόπος να προστατεύσει ο ναρκισσιστής τον εγωισμό του. Εάν ο ναρκισσιστής αντιληφθεί ότι η σύντροφός του δυσανασχετεί ή εκνευρίζεται με τη συμπεριφορά του αυτή, το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει ξέσπασμα οργής απέναντί της.

Διαβάστε επίσης:

Με ποιους συνηθίζουν να «κάνουν παρέα» οι ναρκισσιστές

Ναρκισσισμός: Ποια τα είδη του, ποια τα χαρακτηριστικά κάθε είδους

Άντι Γουόρχολ, Άλμπερτ Αϊνστάιν και άλλες διαταραγμένες ιδιοφυΐες