ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα 3 «κολλητικά» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας

Πολλές μελέτες έχουν γίνει κατά καιρούς σχετικά με καταστάσεις της καθημερινής ζωής που θεωρούνται «κολλητικές», όπως ο πόνος, η φαγούρα και το χασμουρητό. Άλλες μελέτες έχουν πάει ένα βήμα πιο πέρα, δείχνοντας ότι «κολλητική» μπορεί να είναι ακόμη και η παχυσαρκία ή η εγκυμοσύνη!

Ποια είναι τα 3 «κολλητικά» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας

Τώρα, μια ακόμη επιστημονική μελέτη έρχεται να προστεθεί στην παραπάνω λίστα και αυτή τη φορά δείχνει ότι «κολλητικά» είναι και ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLOS Computational Biology, η σύνεση, η ανυπομονησία αλλά και η τεμπελιά είναι τρία γνωρίσματα που φαίνεται να εξαπλώνονται μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων. Τα τρία αυτά στοιχεία θεωρείται ότι καθοδηγούν τη συμπεριφορά του ανθρώπου όταν αξιολογεί το κόστος ενός ρίσκου, μιας καθυστέρησης ή μιας προσπάθειας αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, όμως, οι άνθρωποι είναι ευμετάβλητοι ως προς αυτά, αφού επηρεάζονται από τη στάση των γύρω τους και στη συνέχεια πράττουν ανάλογα.

Οι ερευνητές Jean Daunizeau και Marie Devaine από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης του Παρισιού συνδύασαν μαθηματικά μοντέλα και μεθόδους γνωστικής ψυχολογίας ώστε να μελετήσουν τους «νόμους» που διέπουν τις παραπάνω συμπεριφορές. Έπειτα από πειράματα σε δείγμα 56 ατόμων διαπιστώθηκε ότι είναι έντονη η λεγόμενη μεροληψία της «κοινωνικής επίδρασης», δηλαδή η τάση ενός ατόμου να υιοθετεί τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς των ανθρώπων που το περιβάλλουν. Μάλιστα, η εν λόγω τάση είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποσυνείδητη, σημειώνουν οι ερευνητές.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να αξιολογήσουν κατά πόσο οι τάσεις «μίμησης» παρατηρούνται κα σε άτομα που πάσχουν από νευροψυχιατρικές παθήσεις, όπως αυτισμό και σχιζοφρένεια.

Δείτε κι αυτό:

Εννέα καταστάσεις που σίγουρα δεν γνωρίζετε ότι είναι κολλητικές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ