ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ναρκισσισμός: Το τεστ των 7 ερωτήσεων

Ναρκισσισμός: Το τεστ των 7 ερωτήσεων

Είναι λεπτή η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ισχυρή αυτοπεποίθηση και στη διαταραχή…

Ο ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από τη γενναιοδωρία, την εξωστρέφεια και την ακαταμάχητη γοητεία. Έχει όμως και «δόλια» χαρακτηριστικά όπως το πάθος για εξουσία και επιβολή.

Η διαταραχή πήρε το όνομά της από τον Νάρκισσο, ένα πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας που λέγεται ότι ερωτεύτηκε το είδωλό του όταν το είδε να αντικατοπτρίζεται στο νερό μιας πηγής και εν τέλει πνίγηκε στην προσπάθειά του να το αγκαλιάσει.

Σύμφωνα με τη «βίβλο» των ψυχιάτρων, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V), η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας ορίζεται ως «η μεγαλειώδης αίσθηση αξίας του εαυτού», «η ανάγκη για υπερβολικό θαυμασμό», καθώς και «η ενασχόληση με φαντασιωσικές σκέψεις απεριόριστης επιτυχίας και εξουσίας».

Τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοιου είδους τάσεις δεν έχουν επίγνωση της στάσης και της συμπεριφοράς τους, επομένως δεν νιώθουν ενοχές γι’ αυτή. Υπολογίζεται ότι περίπου το 6% του πληθυσμού πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας, με το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων να είναι άντρες.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις τάσεις ναρκισσισμού και στη ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας. Στην πρώτη περίπτωση παρατηρείται απλώς μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού, ενώ στη δεύτερη το άτομο παλεύει με την ίδια του την ταυτότητα, καθώς κάτω από ένα σκληρό και υπεροπτικό παρουσιαστικό συχνά κρύβεται μια πολύ εύθραυστη προσωπικότητα που δεν αντέχει καθόλου την κριτική.

narkissos

Απαντήστε στις παρακάτω απλές ερωτήσεις για να διαπιστώσετε πόσα από τα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής προσωπικότητας διαθέτετε.

1. Θέλετε να είστε πάντα το επίκεντρο της συζήτησης;

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας θέλουν πάντα να καθοδηγούν μια συζήτηση και να στρέφουν το ενδιαφέρον προς το μέρος τους. Για παράδειγμα, ένας συνάδελφος μπορεί να μοιραστεί ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και μετά από λίγο το άτομο να στρέψει το ενδιαφέρον στα δικά του προβλήματα.

2. Κάνετε πάντα καλή εντύπωση σε όσους σας γνωρίζουν;

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας έχουν την τάση να κάνουν υπερπροσπάθεια όταν γνωρίζουν καινούρια άτομα ώστε να κάνουν καλή εντύπωση. Βέβαια, σε βάθος χρόνου αυτή η εικόνα ξεθωριάζει, αφού αποκαλύπτεται ο πραγματικός εαυτός.

3. Έχετε πάντα δίκιο;

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας δεν αναλαμβάνουν ποτέ τις ευθύνες τους όταν κάνουν κάποιο λάθος, ασχέτως πόσο μεγάλο ή μικρό είναι. Όταν κατηγορούνται ή επικρίνονται, επιρρίπτουν με αποφασιστικότητα τις ευθύνες σε άλλους ή απλώς λένε ψέματα για να ξεφύγουν.

4. Αγαπάτε τις πολυτέλειες και τις ανέσεις;

Ως έναν βαθμό όλοι θέλουμε τις ανέσεις μας, ωστόσο στα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή είναι χαρακτηριστικό ότι ξοδεύουν συνεχώς περισσότερα χρήματα απ’ όσα μπορούν, με απώτερο στόχο να εντυπωσιάσουν τους άλλους και να ενισχύσουν το στάτους τους.

5. Απεχθάνεστε την κριτική;

Όταν μιλάμε για τη ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας, ακόμη και το παραμικρό σχόλιο ή μια εποικοδομητική κριτική αντιμετωπίζονται με απέχθεια και έντονη αντίδραση. Οι φωνές, τα κλάματα ή και η χειροδικία είναι μερικές πιθανές αντιδράσεις σε ένα αρνητικό σχόλιο.

6. Πιστεύετε ότι είστε μοναδικοί;

Και δεν μιλάμε για υγιή αυτοπεποίθηση αλλά για υπέρμετρη μεγαλομανία και αλαζονεία. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας πιστεύουν ότι είναι ανώτερα από όλους τους άλλους και μάλιστα μπορεί να «πλάθουν» κόσμους με το μυαλό τους όπου αυτό είναι πραγματικότητα.

7. Εκμεταλλεύεστε τους άλλους;

Ένα κοινό γνώρισμα της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας είναι η βαθιά ζήλεια του ατόμου προς του άλλους και ταυτόχρονα η πεποίθηση ότι εμπνέει ζήλεια. Έτσι, η εκμετάλλευση θεωρείται φυσικό επακόλουθο, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη τα συναισθήματα των άλλων αλλά και χωρίς καμία ενοχή.

Αν απαντήσατε καταφατικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη συμβουλή και την καθοδήγηση επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Πηγή: menshealth.com

Δείτε κι αυτό:

Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε νευρικό κλονισμό

Τις τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους σε κάθε ηλικία ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Ψυχοπάθεια vs. κοινωνιοπάθεια: Ξέρετε τη διαφορά;

BEST OF NETWORK

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα γίνει η άρση lockdown -Όταν η κατάσταση ξεφεύγει δύσκολα επανέρχεται

Κορονοϊός: Τραγική κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πάνω από 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους, 101 θανάτους και 2.135 νέες μολύνσεις

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ

Νέες τουρκικές NAVTEX: Θέλουν να «μπλοκάρουν» ελληνικές ασκήσεις – Απαιτούν αποστρατικοποίηση

ΟΑΕΔ - Επίδομα - Δώρο Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής

Αποκλειστικό Newsbomb.gr για προσωρινές συντάξεις: Τα ποσά, οι αυξήσεις και οι ημερομηνίες πληρωμής

Τρόμος: Έσκασε ηλεκτρική σκούπα και πήγε να σκοτώσει 44χρονη μητέρα

Χριστουγεννιάτικες αγορές με sms και τη μέθοδο click away - Πώς θα ψωνίσουμε τις γιορτές

Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 90.000 χλμ. την ώρα

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι βουλευτές που φοράνε πάλι ιατρικές ποδιές λόγω Covid 19