ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο σύντροφός σας να επηρεάσει την υγεία σας;

Η προσωπικότητα του συντρόφου σας μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ένας ευσυνείδητος σύντροφος μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας.

Μπορεί ο σύντροφός σας να επηρεάσει την υγεία σας;

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη, μπορεί ακόμα και να βελτιώσει και την ποιότητα της ζωής σας.

Η προσωπικότητα αντικατοπτρίζει τον χαρακτηριστικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς ενός ατόμου. Για τον λόγο αυτό, οι ψυχολόγοι τείνουν να εξετάζουν αν κάποιος είναι εξωστρεφής, ευχάριστος, ανοιχτός σε νέες εμπειρίες και αν διαθέτει συνείδηση και συναισθηματική σταθερότητα. Συνήθως, αυτά τα χαρακτηριστικά μετριούνται χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια που τους βοηθούν να δημιουργήσουν ένα προφίλ του ασθενούς.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η συνείδηση ορίζεται από τα υψηλά επίπεδα αυτοπειθαρχίας. Επειδή οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι πιο οργανωμένοι και προσεκτικοί, είναι πιο πιθανό να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε σχέση με τους λιγότερο ευσυνείδητους συνομηλίκους τους. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται. Έτσι, είναι λογικό να έχουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Μπορούν όμως να επηρεάσουν και την καθημερινότητα του συντρόφου τους;

H μελέτη εξέτασε αν και κατά πόσο η συνείδηση ενός ατόμου επηρέασε την ποιότητα ζωής του συντρόφου του. Ο όρος «ποιότητα ζωής» αντικατοπτρίζει την ικανοποίηση ενός ατόμου από τη ζωή του, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής υγείας, της ψυχολογικής κατάστασης και των κοινωνικών σχέσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 182 ερωτευμένα ζευγάρια, ζητώντας από κάθε άτομο να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 18 έως 78 ετών, με μέσο όρο ηλικίας 36 ετών. Για να λάβουν μέρος, τα ζευγάρια έπρεπε να έχουν σχέση τουλάχιστον για έξι μήνες. Κάθε άτομο ολοκλήρωσε το ερωτηματολόγιο ξεχωριστά από τον σύντροφό του, ώστε να μην μπορούν να συζητήσουν τις απαντήσεις τους.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το επίπεδο συνείδησης ενός ατόμου σχετίζεται με την ποιότητα ζωής του, καθώς οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερα επίπεδα συνείδησης ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα ότι άτομα που είχαν συντρόφους με υψηλότερα επίπεδα συνείδησης ανέφεραν επίσης ότι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγή: theepochtimes.com

Διαβάστε περισσότερα:

Εντόπισαν τον διακόπτη της ανθρώπινης συνείδησης στον εγκέφαλο

Τεστ: Εσείς πόσο ευτυχισμένοι είστε;

Ζητάτε διαρκώς επιβεβαίωση από τον σύντροφό σας;