ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι καθοδηγεί τις αποφάσεις μας;

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Experimental Psychology εξέτασε τη σχέση μεταξύ επιθετικότητας, ενσυναίσθησης και λήψης αποφάσεων.

Τι καθοδηγεί τις αποφάσεις μας;

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο μετρά τα ποσά που θα επενδύσει κάθε παίκτης για να κερδίσει χρήματα από τους αντιπάλους του και για να μη χάσει όσα χρήματα έχει αποταμιεύσει. Οι συμμετέχοντες έπαιξαν συνδυαστικά με διαφορετικούς παίκτες και έδωσαν έως και 10 ευρώ σε κάθε γύρο.

Μέσα από αυτό το παιχνίδι οι ερευνητές ήθελαν να καταλάβουν τι επηρέασε τις “επιθετικές” επενδύσεις και πώς αυτές καθόρισαν τα κέρδη των παικτών. «Οι άνθρωποι με “θετική” κοινωνική συμπεριφορά είναι πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερο, για να μη χάσουν τα χρήματα που κέρδισαν παρά για να αυξήσουν τον πλούτο ή την ευημερία τους», ανέφερε ο ερευνητής Carsten de Dreu.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν “θετική” κοινωνική συμπεριφορά έτειναν να παίζουν λιγότερο επιθετικά προκειμένου να κερδίσουν. Παρόλα αυτά, παρέμεναν εξίσου “σκληροί” προκειμένου να μη χάσουν τα κέρδη τους. Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι δείχνουν κατανόηση δεν είναι αδύναμοι χαρακτήρες.

«Όταν κάποιος έχει υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και εκδηλώνει “θετική” κοινωνική συμπεριφορά, είναι πιο συνεργάσιμος και δεν ενοχλεί τους γύρω του, εκτός αν αυτοί αποτελούν απειλή για εκείνον», αναφέρει ο De Dreu.

Ο De Dreu αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα οικονομικά παιχνίδια δεν είναι «πραγματική ζωή», αλλά επιμένει, ότι μπορούν να μας δώσουν μία εικόνα σχετικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα.

Πηγή: theepochtimes.com

Διαβάστε επίσης:

Οι άνθρωποι που μπορούν να ακούσουν την καρδιά τους έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τους άλλους!