ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμπλήρωμα διατροφής μειώνει κατά 28% την επιθετικότητα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μείνετε ήρεμοι και πάρτε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα!

Συμπλήρωμα διατροφής μειώνει κατά 28% την επιθετικότητα
Bigstock

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που διατίθενται ευρέως ως συμπληρώματα διατροφής σε μορφή κάψουλας ιχθυελαίου και πιστεύεται ότι βοηθούν στην ψυχική και σωματική ευεξία, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την επιθετικότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτό το εύρημα δεν βγήκε... από το πουθενά: τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με την πρόληψη της σχιζοφρένειας, ενώ η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά πιστεύεται ότι οφείλονται εν μέρει στην έλλειψη διατροφής: αυτά που τρώμε επηρεάζουν (και) τη χημεία του εγκεφάλου μας.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια βασίστηκαν σε παλαιότερες, μικρότερες μελέτες για τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στην επιθετικότητα. Η μετα-ανάλυσή τους εξέτασε 29 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε 3.918 συμμετέχοντες συνολικά.

Σε όλες τις δοκιμές, βρέθηκε ένα μέτριο αλλά αξιοσημείωτο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, που μεταφράζεται σε μείωση έως και 28% της επιθετικότητας. Αυτό ίσχυσε ενώ ελήφθησαν υπόψη πολλές διαφορετικές μεταβλητές (ηλικία, φύλο, ιατρικής διάγνωση και της διάρκειας και της δοσολογίας της θεραπείας).

“Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε τα συμπληρώματα ωμέγα-3 για την μείωση της επιθετικότητας, ανεξάρτητα από το αν το περιβάλλον είναι η κοινότητα, η κλινική ή το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης”, είπε ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, νευροεγκληματολόγος, Adrian Raine.

Οι δοκιμές, που περιλαμβάνονται στην μετα-ανάλυση, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1996 και 2024 για 4 μήνες διάρκεια κατά μέσο όρο η κάθε μία. Κάλυψαν ποικίλα δημογραφικά στρώματα, από παιδιά ηλικίας 16 ετών και κάτω έως μεγαλύτερους ενήλικους μεταξύ 50 και 60 ετών.

Επιπλέον, οι μειώσεις της επιθετικότητας περιελάμβαναν τόσο την αντιδραστική επιθετικότητα (δηλαδή απόκριση σε πρόκληση) όσο και την προληπτική επιθετικότητα (συμπεριφορά σχεδιασμένη εκ των προτέρων). Πριν από αυτήν την μελέτη, δεν ήταν σαφές εάν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτούς τους διαφορετικούς τύπους επιθετικότητας.

Αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους για να εδραιωθεί περαιτέρω αυτός ο συσχετισμός, η έρευνα ενισχύει την κατανόησή μας για το πώς τα από του στόματος συμπληρώματα ιχθυελαίου και τα ωμέγα-3 σε αυτά μπορεί να είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Τουλάχιστον, οι γονείς που αναζητούν θεραπεία για ένα επιθετικό παιδί πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία που λαμβάνει το παιδί τους, 1-2 επιπλέον μερίδες λιπαρών ψαριών κάθε εβδομάδα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει”, είπε ο Raine.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι στον τρόπο που τα ωμέγα-3 μειώνουν τη φλεγμονή και κρατούν τις ζωτικές διεργασίες του εγκεφάλου σε εξέλιξη, συμβάλλει στη ρύθμιση της επιθετικότητας. Υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για περαιτέρω ανάλυση.

Εδώ πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι τα φάρμακα που προέρχονται από ιχθυέλαιο μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου θανατηφόρων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων προβλημάτων υγείας της καρδιάς.

“Σαφώς και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν είναι μια μαγική λύση για πρόβλημα της βίας στην κοινωνία. Αλλά μπορούν να βοηθήσουν. Με βάση αυτά τα ευρήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούν να βοηθήσουν και πρέπει να αρχίσουμε να ενεργούμε βάσει της νέας γνώσης που έχουμε", κατέληξε ο Raine.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Aggression and Violent Behavior.

Πηγές: upenn.edu, sciencealert.com