ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Νευρολογική Εταιρεία: Συστάσεις για τη διαχείριση ασθενών σε κλινικές νοσοκομείων αναφοράς

Νευρολογική Εταιρεία: Συστάσεις για τη διαχείριση ασθενών σε κλινικές νοσοκομείων αναφοράς

Ένα κείμενο ομοφωνίας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας που αφορά συστάσεις για τη διαχείριση ασθενών που νοσηλεύονται σε νευρολογικές κλινικές νοσοκομείων αναφοράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νευρολογία.

Συστάσεις για τη διαχείριση ασθενών που νοσηλεύονται σε νευρολογικές κλινικές νοσοκομείων αναφοράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19: κείμενο ομοφωνίας της 

Στο άρθρο αυτό συμμετέχουν νοσοκομειακοί ιατροί από όλα τα Νοσοκομεία Αναφοράς της Ελλάδας για τη νόσο COVID-19. Στη συγγραφική ομάδα συμμετείχαν οι Καθηγητές Νευρολογίας της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Τσιβγούλης & Κωνσταντίνος Βουμβουράκης καθώς και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Δ ́ Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Σωτήριος Τσιόδρας.

Στο κείμενο αυτό ομοφωνίας, που εκπονήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, επισημαίνεται ότι η παγκόσμια εξάπλωση του νέου κορωνοϊού (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, SARS-CoV-2) έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παροχή δημόσιας υγείας, με ιδιαίτερη επίδραση στην οργάνωση των εκάστοτε νευρολογικών τμημάτων των νοσοκομείων αναφοράς που αντιμετωπίζουν ασθενείς με τη νόσο του κορωνοϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19). Οι νευρολογικές κλινικές των νοσοκομείων αναφοράς στη χώρα μας καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις στην αναδιοργάνωσή τους και την περίθαλψη των νευρολογικών ασθενών.

Στο κείμενο αυτό παρουσιάζονται πρακτικά θέματα διαχείρισης ασθενών που νοσηλεύονται σε νευρολογικές κλινικές των νοσοκομείων αναφοράς, με επίκεντρο την εξασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών και του προσωπικού. Η αντιμετώπιση νευρολογικών ασθενών από την είσοδό τους στο τμήμα επειγόντων έως τη νοσηλεία τους θα πρέπει να γίνεται μέσω δύο διαφορετικών οδών: μία για τους ασθενείς που είναι αρνητικοί για COVID-19 και μία για αυτούς που είναι επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα COVID-19. Η επείγουσα θεραπεία των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία εισαγωγής σε νευρολογικές κλινικές, θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρεται σε υψηλό επίπεδο, με τη χρήση των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας.

Παρομοίως, ασθενείς με νευροανοσολογικά νοσήματα, νευροεκφυλιστικά νοσήματα και επιληπτικές διαταραχές είναι απαραίτητο να λαμβάνουν εξειδικευμένη νευρολογική αντιμετώπιση με ασφάλεια. Η προστασία του προσωπικού, τόσο σε θέματα σωματικής όσο και ψυχικής υγείας, είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των νευρολογικών κλινικών και ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί για την εξασφάλισή της εν μέσω μίας περιόδου αβεβαιότητας και υψηλών απαιτήσεων που συνεπάγεται η πανδημία COVID-19.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου αυτού ομοφωνίας είναι διαθέσιμο σε μορφή PDF στην ηλεκτρονική σελίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας.

BEST OF NETWORK