ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αν διαθέτεις αυτόν το τύπο ενσυναίσθησης, ίσως είσαι πιο επικίνδυνος από έναν νάρκισσο ή ψυχοπαθή

Η ενσυναίσθηση αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο θετικές και ζωτικής σημασίας ικανότητες των ανθρώπων, αλλά νέα έρευνα προειδοποιεί ότι σε μερικούς ανθρώπους αυτό το θετικό χαρακτηριστικό μπορεί πραγματικά να τους κάνει πολύ πιο επικίνδυνους παρόλο που έχει ομοιότητες με τα στοιχεία των ναρκισσιστών και των ψυχοπαθών.

Αν διαθέτεις αυτόν το τύπο ενσυναίσθησης, ίσως είσαι πιο επικίνδυνος από έναν νάρκισσο ή ψυχοπαθή

Ένας τρόπος για να κάνουμε τη ζωή ευκολότερη είναι να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν και μας βοηθούν να επεξεργαστούμε τα δυσάρεστα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να διαχειριστούμε. Αυτή η ικανότητα ονομάζεται ενσυναίσθηση και δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Η ίδια ικανότητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση, την υγεία και την ψυχική σταθερότητα, αλλά όπως θα αντιληφθούμε στη συνέχεια, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη.

Τα χαρακτηριστικά της ενσυναίσθησης

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Personality And Individual Differences τον Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι όσοι ανήκουν στη σκοτεινή αυτή τριάδα έχουν συναισθηματική και γνωστική ενσυναίσθηση.

Πώς ορίζεται η ενσυναίσθηση

Γνωστική ενσυναίσθηση: Η ικανότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων χωρίς να τα νιώθουμε για τον εαυτό μας.

Αποτελεσματική ενσυναίσθηση: Η ικανότητα να νιώθουμε αυτό που περνάει ο κόσμος σαν να το βιώνουμε εμείς οι ίδιοι.

Ευσπλαχνία: Μπορεί να θεωρηθεί ως μια ξεχωριστή συναισθηματική κατάσταση, η οποία μπορεί να διαφοροποιηθεί από την αγωνία, τη θλίψη και την αγάπη.

Όλα τα ανθρώπινα όντα θεωρητικά διαθέτουν ενσυναίσθηση αλλά στον κάθε άνθρωπο εκφράζεται διαφορετικά. Για παράδειγμα, αν δούμε κάποιον που πονάει, ίσως μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους εαυτούς μας γιατί πονάει, αλλά θα νιώθουμε λιγότερο πόνο μέσα μας. Θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως συμπόνια χωρίς να καταλαβαίνουμε ακριβώς τι περνάει ο απέναντί μας. Φυσικά είναι πιθανό, να κατανοήσουμε την κατάστασή του και στη συνέχεια να εκφράσουμε συμπόνια, αλλά αυτό δεν είναι τόσο προφανές όσο νομίζει κανείς.

egkefalos.jpg

Η «σκοτεινή ενσυναίσθηση»

Στην πρόσφατη μελέτη, αναλύθηκε ένα συγκεκριμένο είδος ενσυναίσθησης που μέχρι στιγμής δεν έχει διερευνηθεί πλήρως. Οι ερευνητές το ονόμασαν «σκοτεινή ενσυναίσθηση». Κατά την άποψή τους, οι άνθρωποι που διαθέτουν ενσυναίσθηση, είτε κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων είτε ταυτίζονται μαζί τους, ωστόσο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι εάν κατέχουν μία από τις δομές προσωπικότητας που ορίζεται στην ψυχολογία ως το «σκοτεινό τρίο».

Τι είναι το σκοτεινό τρίο

Το σκοτεινό τρίο περιλαμβάνει άτομα με ναρκισσιστικά, ψυχοπαθή ή μακιαβελικά χαρακτηριστικά. Ο μακιαβελισμός είναι ένας επαγγελματικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αδίστακτους, χειριστικούς, δαιδαλώδεις και πονηρούς ανθρώπους.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στο διαβόητο τρίο σε πολλές περιπτώσεις δεν αισθάνονται ενσυναίσθηση. Στην τρέχουσα μελέτη, στην οποία πραγματοποίησαν ψυχολογικές αξιολογήσεις ανά 1.000 άτομα, εντόπισαν ότι περίπου το 13% των συμμετεχόντων ήταν «σκοτεινής» φύσης και είχαν χαμηλό επίπεδο ενσυναίσθησης. Επίσης 34% των συμμετεχόντων χαρακτηρίστηκαν ως «τυπικοί» με μέσα επίπεδα ενσυναίσθησης και σκοτεινά χαρακτηριστικά, ενώ το 33% είχε υψηλή ενσυναίσθηση και χαμηλό επίπεδο σκοτεινών χαρακτηριστικών.

Ωστόσο, το κύριο και πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα στη μελέτη σχετίζεται με μια τέταρτη ομάδα που δεν έχει αναλυθεί σε βάθος. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν αυτή την κατηγορία ανθρώπων ως έχοντες «σκοτεινή ενσυναίσθηση» και σημείωσαν ότι αποτελούσαν το 20% όλων των συμμετεχόντων στη μελέτη. Σύμφωνα με τους μελετητές, η ενσυναίσθηση αυτών των ανθρώπων ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο και εκφράστηκε τόσο σε γνωστικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

altsxaimer-egkefalos.jpg

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη η «σκοτεινή ενσυναίσθηση»

Χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη καθώς είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς τους ανθρώπους να εκμεταλλευτούν και να βλάψουν χωρίς να το συνειδητοποιήσουν οι άλλοι γύρω τους. «Κατά κάποιο τρόπο είναι λογικό, επειδή για να χειραγωγήσει ένας άνθρωπος τους άλλους για προσωπικό όφελος, ή σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και για να απολαύσει τον πόνο τους, πρέπει να έχει την ικανότητα να τους κατανοήσει», σημείωσαν οι ερευνητές.

Πιο επικίνδυνη από τη σωματική βία

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τη «σκοτεινή ενσυναίσθηση», διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα επιθετικότητας και βίας. Πολλοί γνώριζαν επίσης καλά τα αρνητικά τους χαρακτηριστικά και μάλιστα κατέθεσαν ότι δεν τους άρεσαν αυτές τους οι πλευρές. Μερικοί άνθρωποι κατέθεσαν ότι ο εαυτός τους φαίνεται στους ίδιους ως απεχθής με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά τη στάση τους απέναντι στους συναθρώπους τους.

Ωστόσο, η υψηλή ευαισθητοποίηση, εξηγούν οι ειδικοί, δεν αντικατοπτρίζεται στη στάση που δίνουν πραγματικά στους γύρω τους. Ο Δρ. Ramani Durvasula, ένας κλινικός ψυχολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε σε άρθρο του στο Psych Central: «Η σκοτεινή ενσυναίσθηση μπορεί να είναι πιο καταστροφική από τις ψυχρότερες και λιγότερο ευαίσθητες δομές προσωπικότητας. Ένα τέτοιο άτομο μπορεί να σάς τραβήξει κοντά του και να σάς προκαλέσει (ως αποτέλεσμα) περισσότερη βλάβη και ψυχική ταλαιπωρία. Όσο πιο κοντά είσαι σε κάποιον, τόσο περισσότερη δύναμη έχεις για να τον πληγώσεις».

Τα νέα ευρήματα, ελπίζουν οι ειδικοί, θα βοηθήσουν να «πέσει φως» στον τρόπο με τον οποίο αναλύουμε την ενσυναίσθηση και όσα συναισθήματα και συμπεριφορές σχετίζονται με αυτήν.

Πηγή: jpost.com