ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η διατροφική διαταραχή BED και πώς θεραπεύεται

Κατά καιρούς, οι περισσότεροι από εμάς υπερβάλλουμε στη κατανάλωση φαγητού. Αρκετοί μπορεί να τρώμε ακόμη και ένα κιλό παγωτό το βράδυ μπροστά από την τηλεόραση χωρίς να μπορούμε να βάλουμε φρένο στη λαιμαργία μας. Αλλά από ποιο σημείο και μετά αυτές οι περιπτώσεις υπερφαγίας υποδηλώνουν διατροφική διαταραχή BED;

Τι είναι η διατροφική διαταραχή BED και πώς θεραπεύεται

Η ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή είναι πολύ κοινή στις ΗΠΑ, λέει η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών (NEDA). Η διαταραχή BED (binge eating disorder) χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας σε σχέση με την ποσότητα τροφής που θα έτρωγαν άλλη άνθρωποι την ίδια ώρα.

Ένα άτομο με τη διαταραχή BED θα τρώει πολύ μεγάλη ποσότητα φαγητού, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των βουλιμικών τάσεων το άτομο χάνει την απώλεια του ελέγχου και η συμπεριφορά του αυτή, στη συνέχεια, το γεμίζει θλίψη και ενοχή.

Πώς θα διαγνώσετε αν πάσχετε από τη διαταραχή BED

Διαταραχή BED έχει ένα άτομο το οποίο κάνει τουλάχιστον 3 πράγματα από τα παρακάτω που ακολουθούν. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας και παραδεχτείτε αν υποκύπτετε σε αυτά τα ατοπήματα.

  • Τρώτε πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό
  • Τρώτε μέχρι σκασμού
  • Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού παρόλο που δεν πεινάνε στην πραγματικότητα
  • Τρώτε μόνοι σας επειδή ντρέπεστε για τις ποσότητες που καταναλώνετε
  • Νιώθετε κατάθλιψη, ενοχή, ή αηδιασμένοι με τον εαυτό σας

Οι άνθρωποι που πάσχουν από βουλιμία τρώνε πάρα πολύ. Αλλά όσοι πάσχουν από τη διαταραχή BED σε αντίθεση με τους βουλιμικούς δεν κάνουν εμετό, ούτε παίρνουν διουρητικά ή καθαρτικά ώστε να αποβάλουν το φαγητό που κατανάλωσαν.

Η Debra Safer, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και συν-διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών Ενηλίκων του Στάνφορντ, εξηγεί πως οι άνθρωποι [με BED] έχουν βιολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα και στην πραγματικότητα δεν είναι επιλογή τους η υπερφαγία.

voulimia.jpg

Τι θεωρείται μεγάλη ποσότητα τροφής;

Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της διαταραχής BED είναι η κατανάλωση διπλάσιας ποσότητας τροφής, (συνήθως μέσα σε ένα δίωρο) απ’ όσο τρώει ένας μέσος άνθρωπος. Επίσης όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή καταναλώνουν τρόφιμα πολύ υψηλά σε θερμιδική αξία όπως παγωτό, μπισκότα ή πίτσα που οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε ως σνακ ή σε ελεγχόμενη ποσότητα.

Ποιος αναπτύσσει τη διαταραχή BED;

Σε σύγκριση με άλλους τύπους διατροφικών διαταραχών, η BED αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 20 ετών.

Αν και ένα άτομο οποιουδήποτε βάρους μπορεί να αναπτύξει BED, η κατηγορία αυτών των ανθρώπων τείνουν να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη και τρώνε για να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Οι άνθρωποι με τη συγκεκριμένη διαταραχή τείνουν να κρύβουν φαγητό σε περίεργα μέρη ενώ δεν συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες για να μην γίνουν αντιληπτοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται παχύσαρκοι, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη 2 και της αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Επίσης οι νοσούντες δεν αγαπούν το σώμα τους και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τέλος οι συνήθεις αυτές έχουν κοινωνικές επιπτώσεις καθώς δεν μπορούν να απολαύσουν ένα φυσιολογικό τρόπο ζωής ή ακόμη και να εργαστούν.

Η θεραπεία

Η έγκαιρη ψυχοθεραπεία και η συμβολή ενός διατροφολόγου αποτελούν μια καλή επιλογή εφόσον ο πάσχον θέλει πραγματικά να αλλάξει στάση ζωής!