ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί το στομάχι μας παθαίνει κράμπες ή ναυτία όταν έχουμε στρες;

Πρόκειται να πάτε σε μια αγχωτική συνάντηση και νιώθετε ναυτία ή κράμπες στο στομάχι; Τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα όταν είναι σε ένταση για να συνδέσει τις ψυχικές αισθήσεις με τις σωματικές, και πώς μπορεί αυτό να αποφευχθεί;

Γιατί το στομάχι μας παθαίνει κράμπες ή ναυτία όταν έχουμε στρες;

Σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει αυτό το συναίσθημα. Έχετε μια σημαντική συνάντηση ή ραντεβού και το στομάχι σας «αναποδογυρίζει» λόγω του άγχους και της έντονης συναισθηματικής φόρτισης που αισθάνεστε μέσα σας;

Το σώμα μας έχει ένα αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για ακούσιες σωματικές ενέργειες. Χωρίζεται σε δύο συμπληρωματικά συστήματα: το ένα είναι το παρασυμπαθητικό και ενεργοποιείται σε μια ρουτίνα ή κατάσταση ανάπαυσης και το δεύτερο ονομάζεται συμπαθητικό και ενεργοποιείται σε καταστάσεις στρες. Το δεύτερο φροντίζει το σώμα μας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και είναι υπεύθυνο για τον μηχανισμό που ονομάζεται πάλη ή φυγή και βοηθά το σώμα να πολεμήσει ή να ξεφύγει από την απειλή.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβίωσης σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά που ενεργοποιεί μια φυσική απόκριση σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

1643646094834-190934599-stres.jpg

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν ενεργοποιείται το σύστημα;

Οι αισθήσεις μας ανιχνεύουν μια κατάσταση στρες και ανταποκρίνονται ανάλογα: οι κόρες των ματιών συστέλλονται, η ακοή οξύνεται, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και η πίεση αυξάνεται για να αντλήσει περισσότερο αίμα στο σώμα και ιδιαίτερα στους μύες.

Επίσης, τα επινεφρίδια εκκρίνουν ορμόνες (αδρεναλίνη, νορεπινεφρίνη, κορτιζόλη). Αυτά είναι υπεύθυνα για έναν πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο μεταβολισμό, διασπώντας τα αποθέματα ζάχαρης και καθιστώντας διαθέσιμη ενέργεια στους ζωτικούς ιστούς.

Το σώμα κατανέμει σημαντικούς πόρους στα πιο ζωτικά όργανα, έτσι το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται καθώς μπορεί να είναι προσωρινά μη απαραίτητο. Επίσης, μπορεί να υποφέρουμε από ναυτία ή πόνο στην κοιλιά.

Όταν το σώμα είναι στρεσαρισμένο για μεγάλο ή συνεχές χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια, δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που συνδέεται με το στρες.

Η χρόνια ενεργοποίηση μπορεί να προκαλέσει σωματικές αλλαγές που θα μάς επηρεάσουν και είναι παράγοντας υπέρτασης, άγχους και κατάθλιψης.

Τι συμβαίνει όταν το σύστημα ενεργοποιείται χρόνια;

Οι εκκρινόμενες ορμόνες που αποθηκεύονται στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να αποδυναμώσουν τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα, να ενεργοποιήσουν διαταραχές ύπνου και να προκαλέσουν συρρίκνωση των μυών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Τα άτομα με στρες τείνουν να τρώνε περισσότερο ή εναλλακτικά να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα καθώς και να καπνίζουν και να πίνουν υπερβολικά. Το άγχος οδηγεί σε καούρα, κοιλιακό άλγος και αύξηση βάρους και ως αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργηθούν έλκη στομάχου.

Οι μύες του κεφαλιού και του λαιμού συστέλλονται όταν είμαστε υπό πίεση που οδηγεί σε πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Τέλος ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να αλλάξει και η εμμηνόπαυση μπορεί να επιταχυνθεί ή να διακοπεί.

1643647361670-136275870-xalarosi.jpg

Πώς να αποφύγετε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στρες

Ζητήστε τη συμβουλή του θεράποντος γιατρού σας και καλό θα ήταν, να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για τα ζητήματα του διαιτολογίου σας.

Κάντε τεχνικές χαλάρωσης, όπως αναπνοές, γιόγκα και ασκήσεις. Εξηγήστε στην οικογένεια και τους φίλους σας την κατάσταση που βιώνετε και αν αισθάνεστε την ανάγκη ζητήστε την αρωγή ενός ειδικού ψυχικής υγείας.