ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την αλτρουιστική συμπεριφορά

Υπάρχει εξήγηση πίσω από την αλτρουιστική συμπεριφορά μας; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει το συγκεκριμένο άρθρο.

Η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την αλτρουιστική συμπεριφορά

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εντόπισαν μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την αλτρουιστική συμπεριφορά που εκδηλώνουν ορισμένοι άνθρωποι.

Η ακριβέστερη κατανόηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να αναπτύξουν προσεγγίσεις για τη θεραπεία ψυχοπαθητικών συμπεριφορών. Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για την καλύτερη κατανόηση του λόγου που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν εθελοντική εργασία, να συμβάλουν στην ανακύκλωση απορριμμάτων για να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη ή να βοηθούν αγνώστους.

egkefalos.jpg

Η πρόσθια έλικα του φλοιού

Η περιοχή που ονομάζεται πρόσθια έλικα του φλοιού (ACCg), βρίσκεται προς το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και παίζει ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά. Ωστόσο, στο παρελθόν δεν συνδεόταν με τον αλτρουισμό. Αποτελεί ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η περιοχή δεν ενεργοποιείται όταν τα άτομα παίρνουν αποφάσεις που ωφελούν μόνο τον εαυτό τους.

«Με τον εντοπισμό της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου έχουμε κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του τι οδηγεί ορισμένα άτομα να θέλουν να προσφέρουν στο πλησίον τους», δήλωσε η ερευνητική ομάδα.

egkefalos.jpg

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Στη μελέτη, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 38 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να παίρνουν αποφάσεις ενώ υποβάλλονταν συγχρόνως σε μαγνητική τομογραφία στην οποία προσδιορίστηκαν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν. Για κάθε απόφασή τους διευκρίνιζαν αν θα δούλευαν για τον εαυτό τους ή για ένα άλλο άτομο.

Οι ερευνητές μέσα από αυτή τη μελέτη διαπίστωσαν ότι η ACCg ήταν η μόνη περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκε όταν οι άνθρωποι έπαιρναν αποφάσεις για να βοηθήσουν κάποιον άλλο. Ωστόσο, η ίδια περιοχή δεν ενεργοποιήθηκε σε άλλη περίπτωση.

Το επόμενο βήμα για την ομάδα θα είναι να ερευνήσει τι συμβαίνει στα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα αντικοινωνικής συμπεριφοράς.