ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το μπότοξ δεν εξαφανίζει μόνο τις ρυτίδες αλλά και την κατάθλιψη!

Οι φανατικοί του μπότοξ το επιλέγουν για την εξάλειψη των ρυτίδων.

Το μπότοξ δεν εξαφανίζει μόνο τις ρυτίδες αλλά και την κατάθλιψη!

Οι ερευνητές πιστεύουν όμως ότι οι «θαυματουργές» ενέσεις μπορεί να έχουν ακόμη ένα όφελος: καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Οι Γερμανοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι το μπότοξ μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ασθενείς με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, οι οποίοι συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη.

Το μπότοξ δρα χαλαρώνοντας τους μύες του προσώπου για να εξομαλύνει τις γραμμές και τις ρυτίδες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η επίδραση που διαρκεί τρεις μήνες, ευθύνεται και για τα οφέλη του για την ψυχική υγεία.

Η αποτροπή του συνοφρυώματος -με το «πάγωμα» των μυών του μετώπου- εμποδίζει τους λήπτες να βιώνουν τόσο έντονα αρνητικά συναισθήματα, σύμφωνα με τη θεωρία τους.

Οι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου είπαν ότι το μπότοξ θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη θεραπεία ψυχικών παθήσεων.

Ο Δρ. Axel Wollmer, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Semmelweis και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περίπου 280 εκατομμύρια. Οι καθιερωμένες θεραπείες όπως η ψυχοθεραπεία ή τα αντικαταθλιπτικά δεν λειτουργούν επαρκώς για το ένα τρίτο των ασθενών, επομένως υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης νέων θεραπευτικών επιλογών, και σε αυτό το σημείο οι ενέσεις [Botox] θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 45 γυναίκες, που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2016 και 2019 στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.

Όλες είχαν οριακή διαταραχή προσωπικότητας, μια ψυχική πάθηση που προκαλεί συναισθηματική αστάθεια, παρορμητικότητα, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και διαταραγμένα πρότυπα σκέψης.

Περίπου οι μισές έλαβαν μία μόνο ένεση Botox στο μεσόφρυδο, την περιοχή μεταξύ των φρυδιών όπου εμφανίζονται οι ρυτίδες συνοφρυώματος.

Στην ομάδα ελέγχου έγιναν συνεδρίες βελονισμού διάρκειας 20 λεπτών, μία στην αρχή της μελέτης και μία δύο εβδομάδες αργότερα.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και άλλες εξετάσεις που αξιολογούσαν τα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας πριν και μετά τη θεραπεία τους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχουσες και στις δύο ομάδες ανέφεραν ότι τα συμπτώματα της διαταραχής υποχώρησαν.

Μόνο όσες έκαναν μπότοξ όμως, ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο παρορμητικές συμπεριφορές.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό το εύρημα συμβαδίζει με τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας, τα οποία έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στον κινητικό φλοιό τους, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο και τον προγραμματισμό.

Τα αποτελέσματα της μαγνητικής έδειξαν επίσης ότι όσες γυναίκες έκαναν μπότοξ, είχαν πιο ήρεμη δραστηριότητα στην περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου, η οποία επεξεργάζεται τον φόβο.

Η μελέτη παρέχει τα «πρώτα στοιχεία» ότι το μπότοξ «μπορεί να τροποποιήσει τις κεντρικές νευροβιολογικές και συμπεριφορικές πτυχές της οριακής διαταραχής προσωπικότητας».

Αυτό εικάζεται ότι οφείλεται στην τοξίνη που διακόπτει την αλληλεπίδραση μεταξύ των μυών του μετώπου και του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της αλλάζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις των ανθρώπων.

Η αρνητική διάθεση προκαλεί συστολή των μυών μεταξύ των φρυδιών και γραμμές συνοφρυώματος. Το μπότοξ όμως παραλύει αυτούς τους μύες.

Η στενή σχέση της διάθεσης και των εκφράσεων του προσώπου, γνωστή ως θεωρία της ανατροφοδότησης του προσώπου, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να συνοφρυωθούν, βιώνουν λιγότερο έντονα τα αρνητικά συναισθήματά τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Tillmann Krüger, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Ένα χαλαρό μέτωπο μεταφέρει ένα πιο θετικό συναίσθημα», είπε.

Μελέτη της ομάδας του το 2021 διαπίστωσε ότι οι ενέσεις μπότοξ ενίσχυαν τη διάθεση και εξασθενούσαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.