ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι χορτοφάγοι ή οι κρεατοφάγοι κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη; - Έρευνα δίνει απαντήσεις

Τα καταθλιπτικά επεισόδια είναι πιο διαδεδομένα σε άτομα που δεν τρώνε κρέας, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής τους.

Οι χορτοφάγοι ή οι κρεατοφάγοι κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη; - Έρευνα δίνει απαντήσεις

Οι χορτοφάγοι πάσχουν από κατάθλιψη δύο φορές πιο συχνά από τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Βραζιλιάνων ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders.

Η μελέτη αναφέρει πως «υπάρχει μια σαφής θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού των καταθλιπτικών επεισοδίων και της δίαιτας χωρίς κρέας».

katathlipsi

Η μελέτη

Οι επιστήμονες, διερεύνησαν την πιθανή σχέση ενός διαιτολογίου που δεν περιλαμβάνει κρέας και της κατάθλιψης μεταξύ ενηλίκων, σε δείγμα 14.216 συμμετεχόντων ηλικίας 35 έως 74 ετών σε ένα διάστημα έξι μηνών. Ο μηχανισμός της αξιολόγησης, ήταν το Clinical Interview Schedule-Revised, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση κοινών διαταραχών ψυχικής υγείας.

Οι χορτοφάγοι βρέθηκαν να έχουν διπλάσιο αριθμό καταθλιπτικών επεισοδίων ως κρεατοφάγοι κατά την ίδια περίοδο, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη μεταβλητές όπως το κάπνισμα, η πρόσληψη αλκοόλ, μικροθρεπτικών συστατικών και η σωματική δραστηριότητα.

«Τα καταθλιπτικά επεισόδια είναι πιο διαδεδομένα σε άτομα που δεν τρώνε κρέας, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής τους», κατέληξε η μελέτη. Στη συνέχεια ανέφεραν: «Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών δεν εξηγούν αυτή τη συσχέτιση, ενώ παραμένει ασαφής και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση».

Μια σειρά από άλλες μελέτες δείχνουν επίσης σαφή συσχέτιση μεταξύ της διάθεσης και της κατανάλωσης τροφίμων. Το 2017, οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων με κύρια καταθλιπτικά συμπτώματα και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη που ακολούθησαν μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και φυτικά τρόφιμα είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να νιώθουν καλύτερα από εκείνους που έτρωγαν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019, βρήκε μια συσχέτιση μεσογειακής διατροφής με συμπληρώματα ιχθυελαίου και μειωμένης κατάθλιψης.

Ενώ η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών μπορεί να σχετίζεται με την καλή ψυχολογία, οι φυτικές δίαιτες έχουν από καιρό συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πηγή: nypost.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ