ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Σε ποιον ειδικό πρέπει να απευθυνθείτε ανάλογα με το πρόβλημά σας

Ποιοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν ανάλογα με το πρόβλημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζετε.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Σε ποιον ειδικό πρέπει να απευθυνθείτε ανάλογα με το πρόβλημά σας

Η αναζήτηση βοήθειας για ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά θέματα ή προβλήματα σχέσεων, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η εύρεση όμως του κατάλληλου επαγγελματία ψυχικής υγείας, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας.

Δείτε ποιοι είναι οι τύποι επαγγελματιών ψυχικής υγείας και σε ποιον πρέπει να απευθυνθείτε με βάση το θέμα που σας απασχολεί:

Ψυχολόγος

Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό πολλών ανθρώπων όταν σκέφτονται ένα ψυχολόγο, είναι ένα άτομο ξαπλωμένο σε δερμάτινο καναπέ να περιγράφει στον γιατρό τα συναισθήματά του. Αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό, αλλά ένας ψυχολόγος κάνει πολλά περισσότερα από το να σας ρωτάει πώς νιώθετε.

Οι ψυχολόγοι ειδικεύονται στην επιστήμη των συμπεριφορών, των συναισθημάτων και των σκέψεων. Εργάζονται σε μέρη όπως ιδιωτικά γραφεία, νοσοκομεία ή σχολεία.

Μέσω της συμβουλευτικής αντιμετωπίζουν μια σειρά θεμάτων, από προβλήματα σχέσεων μέχρι ψυχικές παθήσεις. Ένας ψυχολόγος όμως, δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα.

Ψυχίατρος

Οι ψυχίατροι βασικά διαγιγνώσκουν, θεραπεύουν και βοηθούν στην πρόληψη ψυχικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών.

Η διάγνωσή τους βασίζεται στη φυσική εξέταση, καθώς και σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Ένας ψυχίατρος πρέπει να έχει δίπλωμα ιατρικής και μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση ψυχικών και συναισθηματικών προβλημάτων. Συνήθως οι άνθρωποι απευθύνονται σε ένα ψυχίατρο για πιο σοβαρές διαταραχές.

Ένας ψυχίατρος μπορεί να ειδικεύεται σε:

  • παιδιά και εφήβους
  • ιατροδικαστική ψυχιατρική
  • μαθησιακές δυσκολίες

Ψυχαναλυτής

Οι ψυχαναλυτές ακολουθούν τις θεωρίες και την πρακτική του Sigmund Freud βοηθώντας κάποιον να εξερευνήσει τις απωθημένες ή ασυνείδητες παρορμήσεις του, τις ανησυχίες και τις εσωτερικές του συγκρούσεις.

Αυτό γίνεται με τεχνικές όπως:

  • ελεύθεροι συνειρμοί
  • ερμηνεία ονείρων
  • ανάλυση των υποσυνείδητων αντιστάσεων

Παρά την κριτική που δέχεται, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η ψυχανάλυση τους βοηθά να εξερευνήσουν βαθιές ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρότυπα κακής συμπεριφοράς χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί στην επιλογή ψυχαναλυτή, καθώς πολλοί ασκούν το επάγγελμα χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις.

Ψυχοθεραπευτής

Πρόκειται για ένα γενικό όρο που χρησιμοποιείται για πολλούς διαφορετικούς τύπους επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Μπορεί να περιλαμβάνει ψυχολόγους και θεραπευτές. Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες παρέχουν ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στην επικοινωνία ανάμεσα στο θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Σε κάθε συνεδρία διεξάγεται συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που φέρνουν τον θεραπευόμενο στο γραφείο του θεραπευτή.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και τη γενική ευεξία.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές ψυχοθεραπείας. Αυτές περιλαμβάνουν τις θεραπευτικές συνομιλίες, την ομαδική θεραπεία, την εκφραστική θεραπεία κ.ά.

Ο πιο δημοφιλής τύπος ψυχοθεραπείας είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε κακές συμπεριφορές, μοτίβα σκέψης ή συναισθήματα.

Νοσηλευτής ψυχικής υγείας

Πρόκειται για νοσηλευτές που έχουν ειδικευτεί στον τομέα της ψυχικής υγείας. Ο ρόλος τους είναι καίριος για την πορεία της υγείας του ασθενούς, αλλά και για την ψυχική του ευημερία. Παρέχουν ψυχολογική στήριξη και χορηγούν ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή. Συχνά αντιμετωπίζουν προκλητική συμπεριφορά που σχετίζεται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Λειτουργούν υπό την επίβλεψη ιατρού.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Πρόκειται για έναν ευρύ όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που παρέχει συμβουλευτική. Πριν απευθυνθείτε σε κάποιο σύμβουλο ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να μάθετε την εκπαίδευση, την εμπειρία και τους τύπους υπηρεσιών που προσφέρει, καθώς ο όρος είναι ασαφής.

Συνήθως ειδικεύονται σε τομείς, όπως:

  • εργασιακό άγχος
  • εθισμός
  • γάμος
  • οικογένεια
  • γενικό άγχος

Σύμβουλος οικογένειας και γάμου

Ειδικεύεται σε κοινά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οικογένειες και παντρεμένα ζευγάρια.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι σύντομη τις περισσότερες φορές και οι συνεδρίες επικεντρώνονται συνήθως σε συγκεκριμένα ζητήματα, στοχεύοντας σε άμεσες λύσεις.

Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να γίνει σε ένα άτομο, εάν όμως το πρόβλημα ενός ατόμου επηρεάζει άτομα του περιβάλλοντός του, γίνονται ομαδικές συνεδρίες. Τέτοια προβλήματα είναι οι διατροφικές διαταραχές και οι εθισμοί.

Σύμβουλος εθισμού

Αν και συνήθως αφορά άτομα που είναι εθισμένα στο τζόγο ή τη χρήση ουσιών, μπορεί και να απευθύνεται σε όσους έχουν λιγότερο συνηθισμένους εθισμούς, όπως είναι οι σεξουαλικοί εθισμοί, το σύνδρομο αποθησαυρισμού κλπ.

Τις περισσότερες φορές οι θεραπείες είναι ομαδικές, όπως αυτές στις οποίες συμμετέχουν οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί.

Θρησκευτικός σύμβουλος

Είναι γνωστός και ως ποιμαντικός. Η ποιμαντική είναι κλάδος της θεολογίας που ασχολείται με τη διδασκαλία των μεθόδων πνευματικής καθοδήγησης των πιστών.

Είναι εκπαιδευμένοι να βοηθούν άτομα με διάφορα προβλήματα, όπως είναι οι κρίσεις πίστης, η συμβουλευτική γάμου και οικογένειας και τα συναισθηματικά και ψυχικά. Όλα αυτά γίνονται εντός ενός ευρύτερου πνευματικού πλαισίου.

Θεραπευτής τέχνης

Οι θεραπευτές τέχνης ασχολούνται με έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο θεραπείας, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση της δημιουργικότητας με τρόπους όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και η γραφή για να εξερευνήσετε τον εαυτό σας και να βοηθηθείτε σε προβλήματα όπως η κατάθλιψη, παθήσεις, τραυματικά γεγονότα και εθισμοί.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτό το είδος θεραπείας θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει στην έκφραση υποκείμενων σκέψεων και συναισθημάτων που η παραδοσιακή θεραπεία ομιλίας δεν καταφέρνει.

Κοινωνικός λειτουργός

Οι κοινωνικοί λειτουργοί βοηθούν τους ανθρώπους στην επίλυση προβλημάτων, όπως είναι τα προσωπικά προβλήματα ή τα προβλήματα αναπηρίας. Οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορεί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή να εργάζονται σε τομείς, όπως νοσοκομεία και πανεπιστήμια.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η χρήση ουσιών, η στέγαση και η ανεργία. Οι κοινωνικοί λειτουργοί εμπλέκονται συχνά σε οικογενειακές διαφορές που περιλαμβάνουν ενδοοικογενειακή βία ή κακοποίηση παιδιών.

Πηγή: healthline