ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Η δήλωση Πατούλη για την στήριξη των πολιτών με ψυχικές ασθένειες

Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια υπενθύμιση της διαρκούς ανάγκης στήριξης του πολιτών που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, η οποία ειδικά σε περιόδους κρίσεως, είναι πιο επίκαιρη και πιο επιβεβλημένη από ποτέ, τονίζεται σε δήλωση του περιφερειάρχη Αττικής, προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Η δήλωση Πατούλη για την στήριξη των πολιτών με ψυχικές ασθένειες

Στη δήλωση σημειώνεται ότι η μέριμνα της περιφέρειας για το ζήτημα αυτό, αποτυπώνεται στο φάσμα των σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί, όπως: Οι 12 δράσεις προϋπολογισμού ύψους 6,6 εκατ. ευρώ οι οποίες υλοποιούνται σε συνεργασία με διάφορες δομές ψυχικής υγείας με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, ενώ στο νέο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027, προβλέπονται επιπρόσθετα 20 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση και ενίσχυση των δράσεων και υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Στον τομέα αυτό, πολύτιμη είναι η συμβολή των υπηρεσιών Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας που παρέχουν τα ΚΕΠ Υγείας, τα οποία δημιουργούνται στους δήμους της Αττικής με τη στήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Παράλληλα, η περιφέρεια σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και τις Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές κλινικές έχει χρηματοδοτήσει σχετικά προγράμματα, ενώ έχει δρομολογηθεί η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση και επέκταση των δομών ψυχικής υγείας.

Ο κ. Πατούλης υπενθυμίζει τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και καθοδήγησης μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, που προσφέρθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες, με την έναρξη της πανδημίας.

«Ως αυτοδιοίκηση, συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να υπερασπιζόμαστε την υγεία των Ελλήνων πολιτών και να συμβάλλουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, στην ουσιαστική υποστήριξη των οικογενειών των ψυχικά πασχόντων και στη συνεχή ενημέρωση του πολίτη, ενισχύοντας τους προστατευτικούς ιατροκοινωνικούς παράγοντες και μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου», καταλήγει ο περιφερειάρχης.